În fiecare an, pe 26 decembrie sărbătorim o sărbătoare importantă din Calendarul Ortodox. Marți, 26 decembrie 2023, în a doua zi de Crăciun, este Soborul Maicii Domnului, când Biserica o prăznuiește pe cea care a dat naștere lui Hristos Dumnezeu. Este una din cele mai vechi sărbători în cinstea Maicii Domnului, fiind unul dintre cele cinci mari praznice închinate Sfintei Născătoare de Dumnezeu. Potrivit scrierilor istorice, această sărbătoare datează încă din secolul al V-lea d.Hr.

Citește și: Urări pentru Ajunul Crăciunului în 2023! Mesaje și felicitări pentru momentele în care toată lumea îl așteaptă pe Moș Crăciun

Duhovnicii ne învață că, în a doua zi de Crăciun, adunarea cerească se unește cu cea pământească în jurul Sfintei Fecioare Născătoare de Dumnezeu pentru a-I cinsti sfințenia. Există o serie de tradiții și obiceiuri legate de această sărbătoare, pe care credincioșii le respectă cu sfințenie pentru a avea noroc în anul care urmează.

Tradiții și obiceiuri pentru a doua zi de Crăciun! Ce este bine să faceți pe 26 decembrie?

Una dintre cele mai cunoscute tradiții pentru a doua zi de Crăciun este vizita finilor. Nașii trebuie să își viziteze finii în această zi. Când ajung la casa nașului, finul sărută mâna nașei și de trei ori se îmbrățișează cu nașul și spune „De la noi puțin, de la Dumnezeu mult!”.

Conform tradițiilor și obiceiurilor, În unele zone din țară, această tradiție se numește „a merge cu colacii la nași” și există anumite lucruri pe care trebuie să le cuprindă „colacul”. Acestea sunt: șapte pâini, două sticle cu țuică, trei sticle de, vin, un cocoș, trei pui, o coastă de porc, șapte cârnați, trandafiri, alte mărunțișuri.

Se spune că este bine ca și a doua zi de Crăciun să fie petrecută alături de familie.

Astfel, există obiceiul ca cei din familie să se strângă la masă pe 26 decembrie. E o zi în care rudele îndepărtate și cele prin alianță trebuie să se strângă laolaltă și să lase deoparte toate supărările.

În anumite zone ale României încă există tradiția ca oamenii să colinde casa preotului. De asemenea, mai există și tradiția ca tinerii să cheme fetele la joc, pentru a se bucura de tinerețea lor.

Se spune ca persoanele care dansează cel mai mult si cel mai aprig vor avea parte de sănătate și noroc tot anul.

Ce nu este bine să facă în a doua zi de Crăciun? 

Nu este bine ca în a doua zi de Crăciun să muncești sau să faci treburi gospodărești, în special spălatul hainelor. Nu e bine sa speli haine în această zi, pentru că apa vărsată pe rufe o vei folosi pentru vindecarea rănilor.

Oamenii care muncesc de Soborul Maicii Domnului se spune că nu vor mai avea nicio zi liberă tot anul.

De asemenea, tradiția spune că e interzis sa te cerți cu cineva, bârfești, să înjuri sau să îi vrei răul cuiva și să te răzbuni. Se spune că cei care se răzbuna sau doresc să își încheie socotelile cu cei din jur astăzi, în a doua zi de Crăciun, vor suferi pierderi.

Se mai spune că de la Crăciun și până la Bobotează, în casa unde sunt fete de măritat nu se toarce, nu se coase, deoarece nu va mai avea șanse de a își găsi alesul. 

Tradiția mai spune că dacă a doua zi după Crăciun va bate foarte tare vântul, recolta se va strica în următorul an și toamna următoare va fi furtunoasă și ploioasă.