Admitere Liceu 2023: Elevii de clasa a 8-a, care au dat examenul de capacitate, se pregătesc ca din toamnă să devină boboci și să înceapă primul an de liceu din viața lor.

Înainte de a putea face acest pas, copiii trebuie să completeze fișa de înscriere. Anul acesta, pentru prima dată în ultimele două decenii, admiterea la liceu se face doar pe baza mediei obținute de elevi la Evaluarea Națională.

Admitere Liceu 2023: Ghidul complet pentru completarea fișei de înscriere la liceu

Fișele pentru admitere la liceu pot fi completate în perioada 6-18 iulie, urmând ca procedeul repartizării să înceapă din data de 19 iulie.

Fișa de înscriere se va completa direct de către candidat. Este foarte important de știut însă că, în momentul în care elevul bifează opțiunile pentru liceu, de față trebuie să fie atât un părinte sau un tutore și dirigintele, urmând ca la final aceștia să semneze

documentul.

Citește și: Programa BAC 2023 pentru fiecare materie în parte. Iată care sunt autorii pe care elevii trebuie să îi studieze pentru proba de Limba Română

Pentru a completa corect fișa de înscriere la liceu, candidații trebuie să noteze pe document codurile specifice unităților de învățământ la care vor să învețe în următorii ani, dar și ale specialităților aferente.

Acest pas este foarte important iar elevii trebuie să fie foarte atenți pentru că orice greșeală poate duce la repartizarea în cadrul unui liceu nedorit. Pe primele locuri elevii trebuie să treacă unitățile de învățământ favorite, însă este recomandat ca aceștia să treacă pe document cât mai multe opțiuni.

Ce trebuie să completeze elevii pe fișa de înscriere la liceu în 2023

În afară de codurile unităților de învățământ, pe fișă elevii trebuie să noteze codul numeri personal, data nașterii, numele, prenumele, codul școlii de proveniență, media claselor V-VIII, nota obținută la Evaluarea națională la limba română, respectiv la matematică și, dacă este cazul, la limba maternă.

Foarte important este ca elevii să noteze și media probelor susținute la examenul de Evaluare Națională. Atât școlarii, cât și părinții acestora trebuie să știe că, în cazul în care doi elevi au aceeași medie, departajarea se va face pe baza examenului de la limba

și literatura română.

Citește și: Ministerul Educației, anunțul momentului despre salariile profesorilor! Este grevă generală în școlile din România

În cazul în care fișa de înscriere la liceu a fost completată greșit, părinții trebuie să semnaleze eroarea cu pricina în fața comisiei de înscriere, prin intermediul dirigintelui.

Potrivit Ministerului Educației, elevii care au obținut medii sunt 5 la Evaluarea Națională se pot înscrie la liceu, însă în final aceștia ar putea fi repartizați la o școală profesională.