Goana după cumpărături nu ne afectează doar portofelele, ci și sănătatea. Numai în ultimele două săptămâni s-a înregistrat o creștere cu 50% a cazurilor de gripă iar medicii atrag atenția: aglomerația din magazine ne poate îmbolnăvi serios. Valul cel mai mare este așteptat imediat după sărbători.

La Spitalul „Matei Balș” din Capitală se prezintă zilnic minim 15 persoane cu gripă. Din fericire, cele mai multe cazuri nu sunt grave și se pot trata cu ușurință.

„De sâmbătă am tot acuzat anumite simptome și am venit cu fetițele să vedem din ce cauză. Este zona și este perioada virozelor și bolilor și de aceea însă prevenim complicațiile care apar pe parcurs”, spune un pacient.

Medicii atrag însă atenția: o posibilă cauză a numărului tot mai mare de infecții este chiar aglomerația din magazine. Oamenii se înghesuie la casele de marcat, pe coridoare, creând astfel un mediu propice pentru transmiterea virusurilor.

„Da, este o creștere a numărului de cazuri de gripă. Nu trebuie exclus nici faptul că aglomerațiile favorizează transmiterea virusului”, explică Dr. Cătălin Gabriel Apostolescu, manager Spitalul de boli infecțioase „Matei Balș”.

Iar asta se adaugă factorului principal al virozelor din această perioadă: fluctuațiile de temperatură.

Citește și: O bătrână internată la un azil din Dâmbovița ar fi murit de frig! A fost deschisă o anchetă de amploare în acest caz

„Nu este exclus nici faptul ca într-adevăr imediat după sărbători să ne trezim cu o creștere accelerată a numărului de cazuri”, mai spune medicul.

Cauza? Lipsa vaccinării. Medicii de familie duc adevărate lupte de convingere pentru ca pacienții să se imunizeze cu vaccinul antigripal.

„În ultimele trei săptămâni ne confruntăm cu tot mai multe cazuri confirmate cu gripă. Anul acesta foarte puțini pacienți au ales să se vaccineze, pe motiv că au imunitate foarte bună, că n-au mai răcit de mult sau că le este

frică de reacțiile adverse produse de vaccin”, spune un medic de familie.

Însă acest obicei poate atrage după sine complicații. La policlinici și în camerele de gardă se prezintă zilnic zeci de persoane cu diverse probleme respiratorii: „Tușește, îi curge nasul, strănută. Chiar acum am fost la domnișoara doctor, că el a luat aproape o lună și niciun efect. Chiar ne-a atenționat cineva să fim foarte atenți, că ar fi foarte bine să purtăm mască.”

Într-adevăr, purtarea măștii de protecție reprezintă o măsură de prevenție, alături de spălatul riguros pe mâini. La finalul acestei luni, dar și la început de an, sunt așteptate creșteri ale cazurilor de gripă.