Cercetătorii sunt în căutarea plantelor care se pot adapta la diferite tipuri de climă, zone și soluri. Descoperă care sunt fructele viitorului și ce beneficii au pentru sănătate!

Ce sunt fructele viitorului?

Fructele se numără printre cele mai bune alimente pentru sănătatea organismului, încă din cele mai vechi timpuri. În ultimii ani, oamenii de știință au studiat diferite plante, pentru a descoperi ce soiuri se pot adapta la condițiile climatice din România.

Citește și: Destinațiile din Europa care au cea mai bună mâncare. Tu le știai?

De exemplu, la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri (SCDCPN) Dăbuleni, din Dolj, au fost aclimatizate peste 20 de soiuri de fructe și legume exotice. Conform rapoartelor, terenurile nisipoase din zonă au fost potrivite pentru culturile de cartof dulce, fistic, kiwi ți curmale.

Cu toate acestea, smochinele sunt considerate fructele viitorului, deoarece se adaptează ușor la secetă și terenuri aride, calcaroase sau sărate. Mai mult decât atât, acestea pot fi valorificate și consumate proaspete, deshidratate sau în conserve.

Smochinul provine din Orientul Mijlociu, însă de-a lungul vremii s-a extins în zonele cu climă mediteraneană și s-au adaptat condițiilor meteo și solului.

Deși preferă veri lungi și călduroase pentru a produce fructe de calitate superioară, anumite soiuri s-au dovedit surprinzător de tolerante la iernile blânde din România.

Beneficiile consumului de smochine

Persoanele care mănâncă smochine trebuie să știe că aceste fructe sunt o sursă excelentă de fibre, vitamine, în special K și B6, și minerale precum potasiu, calciu, magneziu. Consumul lor contribuie la sănătatea digestivă, la fortificarea oaselor și la reglarea tensiunii arteriale.

Fibrele solubile din smochine pot contribui la scăderea nivelului de colesterol „rău” (LDL) din sânge, reducând riscul de boli cardiovasculare.

Mai mult decât atât, smochinele proaspete au un conținut caloric relativ scăzut, fiind o gustare sănătoasă, care poate contribui la menținerea greutății.

Acest fruct contribuie la combaterea problemelor digestive precum: constipația, deoarece conține fibre si bacterii benefice pentru intestine.