2500 de morți, 10 mii de răniți și 15 milioane de oameni aflați în pragul înfometării. Sunt cifrele dezastrului în Afganistan, țară în care supraviețuitorii cutremurului de sâmbătă sapă cu mâinile goale în moloz ca să își găsească rudele. Copilul scos cu mâinile goale dintre zidurile casei sale transformate în moloz este doar una dintre imaginile care arată cât de gravă este situația în Afganistan. Corpul mamei sale l-a protejat până în ultima clipă a vieții ei.

Seria de cutremure consecutive cu magnitudini între 4,7 și 6,3 a semănat moartea. De sâmbătă până luni, numărul celor îngropați de vii a crescut vertiginos.

 

Deja estimările sunt de 2500 de suflete. Majoritatea morților sunt femei și copii. 13 sate au fost rase cu totul de pe fața pământului. 10 mii de oameni au fost răniți. Imaginile de la fața locului sunt dezolante.

Un bărbat își striga disperarea după ce a aflat că este singurul supraviețuitor al familiei sale. Sub zidurile făcute una cu pământul zac 14 rude. La câțiva pași, un copil plânge lângă trupurile neînsuflețite ale rudelor sale.

Citește și: Mărturiile cutremurătoare ale românilor captivi în infern: „Au luat prizonieri, mame cu copii, cu bebeluși în brațe, bătrâne de 85 de ani”

Căutările sunt febrile dar țara are urgentă nevoie de ajutor. Nu există apă potabilă, nu există paturi și pături pentru răniți, medicamente sau corturi pentru adăpost. Seismul unul dintre cele mai puternice din ultimii 20 de ani a avut loc în provincia Herat, afectată de o secetă prelungită.

Citește și: 800 de români, blocați în Israel. Oamenii spun că nu au primit ajutor din partea MAE: „A fost groaznic. Teamă, frică, a fost și este război real”

ONU, prin programul său alimentar mondial, estimează că 15 milioane de oameni nu știu când și de unde vor primi mâncare. Autoritățile talibane sunt sigure că numărul morților și al răniților va crește pe măsură ce operațiunile de salvare și căutare înaintează.