Românii blocați în Israel trăiesc cu frică de moarte de fiecare dată când aud sirenele de avertizare și așteaptă cu sufletul la gură să se întoarcă acasă, unde sunt în siguranță.

„Familii întregi, bunici, părinți, copii, șterse de pe fața pământului, măcelăriți. În coșmarurile cele mai negre, nimeni nu-și putea închipui ceea ce se întâmplă acum”, a povestit Dana Vereanu, o româncă care se află în Israel.

Românii din Israel vor să se întoarcă în țară: „M-am speriat foarte tare”

De 12 ani, Dana împreună cu familia ei s-au mutat în Israel. Trăiau o viață fără griji iar principala activitate era să își crească fetița, care are doar un an. Sâmbătă dimineață însă, a început coșmarul.

„Am fost treziți de sirenele care anunță de obicei rachete iminente.

Ne-am grăbit să o luăm pe bebelușa noastră din pat, am ieșit desculți, doar cu apă și telefon pe casa scării. Din păcate nu am înțeles încă anvergura tragediei pe care o trăim acum. Un adevărat masacru. Teroriști în număr de 800-1000, un număr absolut de neconceput, și au tras aleatoriu în oameni neînarmați, au ucis pe loc sute de oameni. În timp ce spun am pielea de găină și sunt chestii pur și simplu de neconceput.
Au luat prizonieri, mame cu copii, cu bebeluși în brațe, bătrâne de 85 de ani, au filmat cum batjocoresc copiii, bătrânii, au ucis părinți care încercau să își protejeze copiii”
, a mai povestit femeia.

Românca nu ar fi avut de gând să se întoarcă în țară însă, cu fiecare minut care trece, pare că nu are încotro. Blocată în infernul gloanțelor este și o sportivă.

Andreea este jucătoare de tenis de masă și ar fi trebuit să petreacă o lună în Israel, la doar câțiva kilometri de Tel Aviv.

„Ne așteptăm la ce este mai rău pentru că la știri arată că vor să atace și zona nordului și noi suntem așa la mijloc, înspre nord și chiar astăzi am auzit cinci bombe cum au explodat. Sunt momente foarte grele și nu te gândești pur simplu că poți să fii tu din păcate, să fie bomba unde te afli tu și să fie gata”

, a povestit Andreea Clapă.

Părinții fetei trăiesc și ei momente cumplite. Sunt acasă în România și așteaptă ca fiica lor să se întoarcă teafără. Sportiva încearcă să vorbească cu aceștia cât de des are ocazia, însă întâmplările cumplite și-au pus amprenta asupra ei.

„M-am speriat foarte tare mai ales la prima explozie pe care am văzut-o sâmbătă seara în aer.

Am avut un atac de panică și am început să plâng și chiar deja, făcând o mică paranteză, mi-am pregătit mesajul să-l trimit acasă, că m-am gândit că poate va fi sfârșitul, nu știam dacă vom scăpa”, a mai spus tânăra.

Ministerul Român de Externe a transmis că depune eforturi ca toți românii care cer să fie repatriați să ajungă acasă.