Peste 1400 de oameni, între care și un român, au murit în aproape șaizeci de ore de război în Orientul Mijlociu. Armata israeliană a obținut controlul asupra tuturor localităților în care s-au desfășurat lupte feroce de stradă însă finalul războiului este departe. Fâșia Gaza este asediată complet, drept răspuns la atacul militanților Hamas iar atacuri au început și în Cisiordania.

Rachetele continuă să zboare dintr-o parte a alta a graniței iar victime cad: civili nevinovați, în număr tot mai mare.

Războiul nu se poartă în cabinetele liderilor politici, nici pe hărțile militarilor sau în bazele de antrenament ale teroriștilor. Orice război se duce pe străzi, printre case și blocuri. O realitate crudă, resimțită din plin în Israel și fâșia Gaza. În câteva clipe viața tuturor s-a transformat într-un coșmar.

Iată, de pildă, sute de tineri care dansează și se distrează la un festival din Israel.

Imediat, în locul muzicii s-au auzit exploziile. Unii au reușit să fugă, alții au căzut pradă rachetelor și gloanțelor. Pentru că teroarea din aer a fost urmată de un atac terestru, oficialii israelieni spun că au numărat 250 de cadavre. Șoseaua din apropiere a devenit drumul morții. Noua și iubitul ei, cei doi tineri care au participat la festivalul organizat în deșert, au fost luați ostatici de militanții Hamas. Ofensiva Hamas a lovit în majoritatea localităților de lângă granița cu Fâșia Gaza.

800 de persoane au murit în Israel iar peste 2500 de persoane sunt rănite

De peste tot apar mărturii legate de răpiri. Un bărbat așteaptă vești despre soția și copiii săi de doi și cinci ani. Toți trei sunt ostatici printre civilii răpiți de Hamas, la fel ca o bunică în vârstă de 85 de ani. 800 de persoane au murit în Israel iar peste 2500 de persoane sunt rănite.

Printre victime e și un soldat cu dublă cetățenie, română și israeliană. Ministerul de Interne de la București a confirmat luni informația.

Două rachete lovesc în plin un bloc din Gaza, este doar una din sutele de lovituri executate de aeronavele de luptă ale forțelor israeliene de apărare. Printre dărâmături apar tot mai multe victime. Spitalele din orașele Fâșiei Gaza nu mai fac față numărului mare de răniți și morgile sunt supraaglomerate.

Înmormântările se țin lanț. Fiecare clădire pusă la pământ presupune zeci de victime, mai ales din rândul civililor, oameni care cad pradă războiului purtat între teroriști și armata israeliană. În Gaza, bilanțul a urcat la 560 de morți și 2900 de răniți.

Fâșia Gaza e una dintre cele mai dens populate teritorii din lume, cu 2,5 milioane de oameni. Gaza are cam 360 de kilometri pătrați, doar Londra, de exemplu, are o capacitate de patru ori mai mare însă, pe fâșia de pământ din Orientul Mijlociu, domnește sărăcia.