După dronele care ar fi căzut în satele de la granița cu Ucraina, localnicii trăiesc în teroare, iar autoritățile în alertă. Îi sfătuiesc pe oameni să nu pună mâna pe niciun obiect straniu pe care îl găsesc și să nu umble noaptea pe Dunăre cu bărci cu motor, căci ar putea fi confundate de sistemele de apărare ale vecinilor cu drone camicaze.

Autoritățile locale, îndemn pentru localnicii din Deltă

„Suntem în Plauru, un sat din județul Tulcea, foarte puțin cunoscut de români până acum, cu acest incident al dronelor și de altfel noi am reușit să găsim acest epicentru al evenimentului, locul practic unde a căzut prima dronă de fabricație iraniană Shahed și, mai mult decât atât, noi am găsit ceea ce ar părea să fie fragmente din aceste drone folosite de federația rusă în războiul contra Ucrainei.

Vă spun pe mai departe faptul că vegetația din zonă, dar și copacii, au fost arși, după cum puteți să observați. De altfel, raza ar fi undeva la patruzeci de metri de vegetație arsă și trebuie să vă mai spun un lucru.

Dumnezeu a fost cu noi în acea seară, în acea noapte de fapt, pentru că a plouat. Vă dați seama, suntem departe de municipiul Tulcea. O autospecială de pompieri ar putea să vină doar cu bacul și doar ploaia a făcut ca acest incendiu să fie

stins și să nu se extindă către case. Mai departe, să vorbim puțin și despre Chilia Veche, acolo unde autoritățile locale vor să domolească acest scandal, vor să stingă focul. Cum? Prin sfaturi pentru populație. Le spun localnicilor nu cumva să mai iasă cu bărcile în timpul nopții, cu bărcile motorizate, pe Dunăre pentru ca acestea să nu fie confundate cu sunetele emise de drone.

Citește și: Bucăți dintr-o dronă rusească, găsite în România! Klaus Iohannis a reacționat: „O astfel de situație ar fi complet inadmisibilă”

Cât de folos o să fie acest sfat pentru localnici și cât de mulți din cât de mulți dintre ei îl vor asculta rămâne de văzut. Până la urma urmei, cei din Chilia Veche, dar și cei de aici, din Plauru, se plâng doar de condițiile în care trăiesc. Nu au asfalt, nu au apă potabilă, o beau pe cea din Dunăre și nici canalizare. Așadar, problemele moștenite deja în cei treizeci de ani de la Revoluție încoace sunt ceea ce îi preocupă cu adevărat”,

a transmis reporterul Kanal D, Daniel Savopol.