Autoritățile confirmă că au găsit pe pământ românesc bucăți din drone ce par să provină de la atacurile rusești din portul Ismail. Ministerul Apărării a trimis fragmentele la expertiză, dar subliniază că nu suntem ținta unui atac. Între timp, românii din satele aflate la o aruncătură de băț de zona de război se plâng că trăiesc în teroare zi de zi. Zgomotele asurzitoare de bombardamente la doar două sute de metri de granița Ucrainei cu România i-au speriat cade moarte pe localnicii din Chilia Veche.

Citește și: Vladimir Putin, filmat într-o ipostază bizară! Internauții au reacționat imediat: „Acela nu este Putin? Ce se întâmplă?”

„Când am ieșit afară am auzit dronele. Mi s-a părut în prima fază că, nu știu, zic o fi motoare, după bubuielele astea pe care le-au dat ei, probabil zic că lumea fuge și cred că trece partea asta către noi.

Prima dată când am auzit au fost primele două bubuituri și atunci mi am dat seama că bombardează aici”
, a declarat un localnic.

„Acolo toată noaptea au bombardat Chilia Nouă. Au distrus lozuri, de ce a avut acolo. Ne-am obișnuit. Prima dată a fost mai greu”, a mai declarat o localnică. În teroare trăiesc și tulcenii din Plauru, sat aflat în comuna Ceatalchioi, aproape de scena războiului.

Iar scenariul nedorit pare să fi devenit cruntă realitate. Bucăți din dronele folosite la atacul asupra portului Ismail din noaptea de duminică spre luni ar fi căzut pe pământ românesc.

Ministrul Apărării s-a dus să le vadă cu ochii lui. „Cred că este rațional și este responsabil ca să facem distincția dintre un incident, chiar dacă este îngrijorător, și un act de agresiune. Vreau să vă asigur și pe dumneavoastră și pe cei care vă urmăresc că la acest moment România nu este subiectul niciunei forme de agresiune și că din acest

punct de vedere cetățenii româniei pot sta liniștiți”, a declarat ministrul Apărării.

Klaus Iohannis, despre fragmentele de dronă găsite în România: „O astfel de situație ar fi complet inadmisibilă” 

Fragmentele de dronă au fost ridicate de militari și vor fi expertizate să se afle exact dacă provin de la atacurile recente ale rușilor. Analiștii străini vorbeau încă de ieri despre acest nefericit incident, dar autoritățile au negat, în frunte cu președintele României.

Miercuri, în deschiderea summit-ului Inițiativei celor Trei Mări, care are loc la București, Klaus Iohannis a cerut o anchetă de urgență. „În cazul în care se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale României, stat aliat NATO”, a declarat Klaus Iohannis. Președintele Ucrainei a explicat cum ar fi ajuns bucățile de dronă în România.

„A avut loc a tacuri asupra infrastructurii noastre. Am avut și victime. Gândiți-vă ce ar fi reușit se s-ar fi întâmplat dacă ar fi reușit, Putin ar fi reușit să pună piciorul cum trebuie în Ucraina. Asta este ce s ar fi întâmplat”, a declarat Zelensky.

Primarul spune că a discutat cu autoritățile din București și caută soluții pentru a-i reloca pe cei care vor să se mute din localitate de teama bombardamentelor. „Nouă ne place să fim un popor primitor, să asigurăm la ucraineni, dar îi abandonăm pe ai noștri. Mă îndoiesc că unul din care face plaje la ucraineni, te uiți și vezi grătare, n-am nimic cu poporul ucrainean, o duce mult mai rău decât un bătrân care stă teroare sau unul care stă la un bloc acolo”, a declarat edilul.

Dar nu toată lumea vrea să fugă din calea dronelor, sunt și localnici care mărturisesc că au văzut multe la viața lor și nu se sperie atât de ușor. Comuna Ceatalchioi se află vizavi de portul ucrainean Ismail, cele două localități sunt despărțite doar de Dunăre, iar oamenii trăiesc sub teroarea bombardamentelor de câteva luni deja.