După aproape 24 de ore în care o lume întreagă a așteptat acest lucru, președintele Rusiei a avut prima reacție la moartea lui Evgheni Prigojin. Întrebat de un reporter la Kremlin, Vladimir Putin spune că liderul mercenarilor Wagner „a fost un om cu un destin complex și a făcut multe greșeli”. Prigojin a murit în urma prăbușirii avionului în care se afla el pleca de la Moscova și urma să ajungă la SanKt Petersburg, dar la scurt timp după decolare, aeronava s-a prăbușit în gol.

Rușii au confirmat moartea sa, iar mercenarii au promis răzbunare.

Citește și: Vladimir Putin, filmat într-o ipostază bizară! Internauții au reacționat imediat: „Acela nu este Putin? Ce se întâmplă?”

„În ceea ce privește tragedia aviatică, în primul rând vreau să exprim cele mai sincere condoleanțe familiilor tuturor victimelor. Este întotdeauna o tragedie(...) Prigojin a fost o persoană talentată, un om de afaceri talentat, a lucrat nu numai în țara noastră și a obținut rezultate, ci și în străinătate, în special în Africa.

A fost implicat acolo cu petrol, gaze, metale prețioase și pietre.

A fost un om cu o soartă dificilă și a făcut greșeli grave în viață. Din câte știu eu, tocmai s-a întors ieri din Africa. S-a întâlnit aici cu câțiva oficiali. Dar ceea ce este destul de cert- mi-a raportat șeful Comisiei de anchetă în această dimineață- este că au început deja o anchetă preliminară asupra acestui eveniment.

Și se va desfășura în totalitate și până la capăt. Nu există îndoieli în acest sens. Să vedem ce spun anchetatorii în viitorul apropiat. Și acum se fac expertize, examinări tehnice și genetice. Acest lucru durează ceva timp”, a declarat Putin, în timpul unei întâlniri la Kremlin.

Moartea lui Evgheni Prigojin, plină de mister 

Acesta este avionul în care se afla Evgheni Prigojin, supranumit „ bucătarul lui Putin”.

Informația a fost confirmată de Agenția Federală de Transport Aerian din Rusia și ulterior de medicii legiști. Aeronava a avut o cădere bruscă de altitudine și în doar treizeci de secunde s- a zdrobit de pământ. Nimeni nu a supraviețuit. Într- unul dintre clipurile înregistrate de martori se poate vedea urma de fum ce poate proveni de la o explozie.

Nu se cunoaște deocamdată cauza ei, poate fi una externă, de exemplu o rachetă antiaeriană sau una internă, adică o explozie la bord.

Surse din Wagner vorbesc despre un cadou primit de Prigojin la Moscova, o sticlă de vin în care ar fi putut fi ascunsă o bombă. Rușii au închis zona pe o rază de patru kilometri și au pornit o anchetă. Un amănunt important poate ajuta la descoperire a ministerului acestei prăbușiri. Coada avionului a fost găsită la o distanță de trei kilometri și jumătate de pava aeronavei.

Vladimir Putin declara că nu poate trece peste trădare 

Vladimir Putin a ținut un discurs în curs unde a apărut extrem de zâmbitor pe scenă. Deși nu se cunoaște exact cauza prăbușirii aeronavei lui Prigojin, nu este exclusă ipoteza ca acesta să fi fost asasinat. Într-un interviu mai vechi, Vladimir Putin a explicat ce nu poate ierta: „Pot ierta, dar nu orice. Trădarea”. 

Citește și: Summitul NATO de la Vilnius! Ucraina a primit arme noi în războiul cu Rusia

„Bucătarul” lui Putin a devenit un personaj apreciat de ruși, mai ales după victoria din Bahmut, chiar dacă acolo au plătit cu viața zeci de mii de mercenari. În timpul rebeliunii de acum două luni, liderul Wagner părea că are sprijinul populației în goana lui cu blindatele militare spre Moscova. Atunci mercenarii au ajuns la 200 de kilometri de Capitală, dar după intervenția președintelui Belarus, trupele lui Prigojin s-au retras la plecarea din Rostov, oraș ocupat de mercenari. Liderul lor a fost aplaudat la scenă deschisă. Numai că sprijinul popular pare să- i fi adus sfârșitul lui Prigojin. El nu a mai fost acuzat de rebeliune militară și a fost trimis în exil în Belarus.

După câteva săptămâni, el s-a întors în Rusia, unde și a continuat afacerile. Singurul clip în care mai apare „bucătarul” lui Putin a fost publicat cu două zile înainte de a muri, în Africa, unde mercenarul activează în mai multe regiuni. Pe lângă Prigojin, în avionul prăbușit se mai aflau nouă persoane, printre care și Dmitry Utkin, numărul doi din Wagner, liderul din teren al rebeliunii militare de acum două luni. Practic, conducerea mercenarilor a fost decapitată, dar după anunțul morții liderului lor au apărut pe internet mai multe amenințări.