Această sărbătoare, cunoscută și sub denumirile de Blagoveștenie sau Ziua Cucului, celebrează momentul în care Arhanghelul Gavriil i-a adus vestea Fecioarei Maria că va naște pe Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

Citește și: VIDEO Scrisul de mână devine din ce în ce mai străin! Generației actuale îi este din ce în ce mai dificil

Buna Vestire este una dintre cele mai vechi sărbători dedicate Maicii Domnului, având o istorie documentată de secole întregi.

Conform tradiției, locul în care a avut loc acest eveniment este astăzi marcat de o biserică situată în Nazaret.

În Sfânta Scriptură, este povestită întâlnirea dintre Arhanghelul Gavriil și Fecioara Maria, care, deși era foarte tânără, a primit cu multă smerenie vestea că va deveni Maica Mântuitorului. „Cum se va întâmpla aceasta, fiindcă eu nu am cunoscut bărbat?” l-a întrebat ea, iar îngerul i-a răspuns: „Duhul Sfânt va veni peste tine și puterea Celui Preaînalt te va umbri.”

Buna Vestire este sărbătorită atât de ortodocși, cât și de catolici, fiind o sărbătoare deosebit de importantă, marcată cu cruce roșie în calendarul creștin.

Superstiții de Buna Vestire 2025

În folclorul românesc, sărbătoarea Bunei Vestiri este denumită și „Ziua Cucului”, întrucât, potrivit obiceiurilor strămoșești, în această zi se face auzit pentru întâia oară glasul cucului. Se crede că acest cântec are o valoare simbolică și poate fi interpretat ca un semn prevestitor: dacă cineva îl aude fără să fi mâncat înainte, se spune

că ar putea avea parte de nenoroc sau pierderi în gospodărie.

Citește și: VIDEO O bubuitură misterioasă a avut loc la Călărași! Locuitorii s-au speriat

Totodată, există credința că starea vremii din ziua Bunei Vestiri va oglindi vremea de Paște. O altă superstiție afirmă că, dacă în această zi frunza din pădure este verde, anul care urmează va fi rodnic și plin de belșug.

În comunitățile rurale din România, circula convingerea că ouăle ouate de găini în ziua Bunei Vestiri nu erau potrivite pentru a fi puse sub cloști, motiv pentru care femeile le aruncau.

O tradiție aparte, specifică pescarilor, spune că, în dimineața acestei sărbători, aceștia mergeau la biserică pentru a lua anaforă, pe care o așezau apoi în gura primului pește prins. După aceea, îl eliberau în apă, rostind următoarele cuvinte.

Ce NU trebuie să faci de Buna Vestire 2025? 

- Prima și cea mai importantă interdicție este că de Buna Vestire nu se lucrează. Orice activitate care presupune muncă fizică grea este interzisă pe 25 martie, deoarece îți aduce ghinion

- Nu împrumuta bani sau să dai obiecte de valoare în această zi, pentru că, potrivit tradiției, acest lucru ar aduce ghinion

- Nu este bine să te cerți sau să fii supărat, deoarece acest lucru poate aduce necazuri tot anul

- Nu se taie pomi sau viță-de-vie, pentru că se crede că aceștia nu vor mai rodi