Urmează o perioadă stresantă pentru toți elevii de clasa a VIII-a din România.
Citește și: Calendar BAC 2024: Când încep examenele?
Calendarul Evaluării Naționale 2024 a fost stabilit de Ministerul Educației și se va desfășura într-o singură sesiune, la finalul lunii iunie. Examenul pentru absolvenții claselor a VIII-a va avea loc în perioada 25-28 iunie, potrivit calendarului publicat în Monitorul Oficial.
La Evaluarea Națională 2024, elevii vor susține două probe: Limba și Literatura română și matematica. Elevii aparținând minorităților naționale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă vor susține o a treia proba: limba maternă.
Calendar Evaluare Națională 2024
Perioada de înscriere
- 11-14 iunie- înscrierea la Evaluarea Națională;
- 14 iunie – încheierea cursurilor
Probe scrise
- 25 iunie 2024- proba la Limba și literatura română;
- 27 iunie 2024- proba la Matematică;
- 28 iunie 2024- proba la Limba și literatura maternă;
Când se depun contestațiile pentru Evaluarea Națională 2024?
- 3 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14.00)
- 3 iulie (orele 16.00 – 19.00) și 4 iulie 2024 (ora 8.00 – ora 12.00) – Depunerea contestațiilor
- 4 – 9 iulie 2024 – Soluționarea contestațiilor
- 9 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
Evaluarea Națională 2024. Ce reguli trebuie să știe toți elevii?
Elevii au o serie de reguli de respectat înainte și în timpul Examenului Național, reguli care sunt menționate în Ordinul privind organizarea si desfășurarea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2023- 2024.
- Repartizarea candidaților pe săli se face in ordine alfabetica, la nivelul centrului de examen.
- Candidaților le este interzis sa introducă in sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete si alte asemenea obiecte, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate in sala de depozitare a obiectelor personale, stabilita de comisia din unitatea de învățământ sau centru de examen în acest scop.
- Candidații care refuza depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiți in examen.
- Elevilor le este interzis să aibă asupra lor în sălile de examen, in obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte ori in băncile in care sunt așezați in sălile de examen orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
- De asemenea, le este interzis să aibă în sălile de examen telefoane mobile, caști audio, dispozitive, precum si orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați/asistenți din unitatea/unitățile de învățământ/centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.
- Se interzice candidaților sa comunice între ei sau cu exteriorul, sa copieze, sa transmită materiale care permit copiatul sau sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
- Încălcarea regulilor menționate va fi considerata frauda/tentativa de frauda, iar candidații respectivi sunt eliminati de la proba respectiva, indiferent daca materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent daca au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane si indiferent daca ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrarile scrise etc. Candidații eliminați de la o probă pentru frauda sau tentativa de frauda primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.