De luna viitoare, profesorii nu mai au voie să facă meditații cu elevii de la clasă. Cei peste 200.000 de dascăli din țara noastră vor fi obligați să completeze anual declarația de interese în care vor nota școlile și clasele la care predau. Totodată, aceștia sunt nevoiți să declare pe proprie răspundere că nu fac pregătire suplimentară contra cost cu elevii de la clasele lor. Cei care nu se conformează vor fi sancționați.
„Fac meditații la toate materiile de BAC, că altfel nu se poate”, „Fac meditații la limba română. M-am apucat de la început de an. Restul materiilor pentru BAC învăț singur acasă”,
Citește și: În ce zile au loc probele la Simularea BAC 2024? Toate detaliile despre examene
Însă, de la 1 februarie, dascălii nu vor mai putea face meditații particulare cu elevii de la clasă. Oficialii din Educație îi obligă pe profesori să completeze anual o declarație de interes pe propria răspundere, care cuprinde norma didactică, materiile predate și activitățile de pregătire cu elevii contra cost sau nu.
„Știu că eu am încercat să încep meditațiile cu profesoara mea de română și nu a acceptat din același principiu, dar nu o văd ca pe o greșeală. Chiar cred că e o lege bună. Așa nu există elevi preferați sau care să fie pregătiți mai bine decât ceilalți”, a mai spus o tânără.
Ce cred specialiștii despre noua schimbare?
În timp ce unii deja s-au conformat legii, alții mai au încă de lucrat. Altfel, profesorii care fac în continuare pregătire cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar pentru fals în declarații.
„Meditațiile făcute cu elevii din clasă pot să te facă să nu mai depui același efort în timpul actului de predare. E firesc să nu faci meditații cu proprii elevi, pentru că au nevoie să fie evaluați și de o altă minte, să fie evaluați într-o altă manieră”,
Specialiștii spun însă că fenomenul este greu de stopat. „Pe noi ne interesează foarte tare ce se întâmplă în sala de clasă. De aici pornim, aici ne întoarcem. Nu cred că asta va rezolva sistemul. Întotdeauna vor exista strategii, să spunem așa, ascunse. Ar putea cineva să și trimită elevii la colegul de la școală și acei elevi să vină la el, să își facă schimb de elevi”,
a declarat Ion Ovidiu Pânișoară, expert în educație.Interdicția ca profesorii să facă meditații contra cost cu elevii de la clasă este în vigoare încă din 2018 și e cuprinsă în codul etic al personalul lui didactic de la fiecare școală, însă acest lucru nu a fost respectat.