Lista de cadouri pentru Crăciun conține un nume în plus pentru părinți. Educatorul, învățătorul sau dirigintele a ajuns să facă parte din familie. Nu e o glumă. În luna decembrie, în fiecare clasă sau grupă de grădiniță se adună bani de cadouri. O tradiție ilegală, dar perpetuată, la fel ca fondul clasei. Urmează un material filmat și cu o cameră ascunsă, prezentat în cadrul jurnalului NEWSTIME. 

Citește și: Cine primește mai mulți bani de la 1 ianuarie, în timp ce sporurile și primele bugetarilor vor fi înghețate?

Un dascăl care primește cadoul potrivit este mai indulgent, o spun părinții cu jumătate de gură. Un lucru e clar darurile pentru profesori la final de an au devenit o tradiție. Una tot mai consistentă și costisitoare.

- Ce înseamnă mai consistentă?

- Parfum de sute de lei?

- Sau bijuterie, cercei.

- Cât ați dat pe bijuterii.

- 600 de lei o pereche de cercei.

Ne mutam în fața altei școli. Aici aflăm că fiecare părinte contribuie cu minimum 50 de lei. În alte cazuri, cadoul se transformă într-un plic.  „Am înțeles că se practică și chestia asta. Bani, plic cu bani. Să se prezinte plicul și nu îi interesează altceva.

Noi nu dăm plic că nu e frumos”,  a declarat un părinte.

Mulți dintre părinți s-au împotrivit acestei tradiții ilegale 

Ioana e de altă parte a baricadei și spune un „Nu” hotărât acestei tradiții. „ Ni s-a cerut în grup 100 de lei de copil, 23 de copii, 2300 de lei... două educatoare și 2 bone. Mult. Noi n-am participat.

Am refuzat să participăm”, a spus Ioana.

Citește și: Ce salariu are o învățătoare în România? Cât câștigă un cadru didactic din învățământul primar

„Cred că problema pleacă de la părinți. Dacă părinții nu ar mai solicita pe grupul casei, problema nu ar mai exista. Am sfătuit mereu părinții și profesorii să nu mai dea bani. Este complet ilegal,  a

declarat Lorena Drăgușin, președinta Asociației Elevilor Constanța. 

Lorena conduce Asociația Elevilor din Constanța și cunoaște foarte bine legile și regulamentele. „ E complet ilegal și vedem lucrul ăsta în regulamentul de organizare și funcționare al învățământului preuniversitar, unde s-a eliminat posibilitatea ca părinții să strângă bani pentru profesori, chiar dacă pleacă de la părinți. În codul cadru de etic al personalului didactic și în Legea 447/2004 vedem că profesorii nu au voie să accepte sau să solicite nici cadouri, nici bani de la părinți sau de la copii”,

a declarat președinta Asociației Elevilor din Constanța. 

Federația Națională a Părinților estimează că în fiecare an, o familie dă între 150 și 1.000 de lei unităților de învățământ pentru fondul clasei, altă cheltuială ilegală.