În urma grevei de vara aceasta, guvernanții le-au promis cadrelor didactice salarii mai mari. Astfel, chiar dacă este vorba despre învățători sau profesorii, angajații din învățământul preuniversitar vor beneficia de lefe crescute.

„Cred că, având în vedere că aceste două acte normative răspund solicitărilor cadrelor didactice enunţate pe aproape întreg parcursul de discuţii, este momentul ca toţi să reuşim să prioritizăm copiii, încheierea anului şcolar în bune condiţii şi posibilitatea ca toţi elevii din clasa a VIII-a, clasa a XII-a să poată să dea examenele naţionale.

Citește și: Copil spulberat după o manevră suspectă. Părinții micuțului sunt convinși că șoferul l-a lovit intenționat pe cel mic: „A vrut să-l omoare”

Considerăm că această soluţie, găsită împreună de către Guvern şi federaţiile sindical e, răspunde şi nevoii de echitate în sistem, pentru că pentru debutanţi, creşterea este de 25%, pentru celelalte categorii fiind creşteri variabile, dar nu mai mici de 18%.

Sunt creşteri importante care arată angajamentul Guvernului pentru ca salarizarea în educaţie să fie într-adevăr motivantă”
, a declarat la începutul verii ministrul Educației, Ligia Deca.

Ce salariu are un învățător în 2023?

Salariile cadrelor didactice au fost majorate din luna iunie a anului curent. Chiar și așa, profesorii și învățătorii spun că salariile sunt în continuare mici în comparație cu nivelul inflației și prețurile care au crescut de la o lună la alta.

Prin urmare, foarte mulți profesioniști din învățământul preuniversitar aleg să renunțe la școlile de stat și să se orienteze mai mult către unitățile de învățământ private.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Educației în vara anului 2023, învățătorii au primit o creștere a salariului lunar, la fel ca celelalte categorii de dascăli din învățământul preuniversitar. Înainte de această majorare, un învățător sau un educator cu o vechime de peste 25 de ani și studii de nivel liceal avea un salariu de bază de 4372 de lei.

Pentru învățătorii cu o vechime cuprinsă între 20 și 25 de ani, salariul era unul de 4280 lei.

Citește și: Elevii ar putea fi testați antidrog în școli. Părinții sunt de acord cu inițiativa ministrului de Interne

În ceea ce îi privește pe profesori, după majorările promise de Guvern, un cadru didactic gradul I și peste 25 de ani experiență va primi un salariu lunar net de 4968 de lei, adică aproximativ 1000 de euro.

Salariul brut are valoarea de 8492 de lei.

Pe de altă parte, un profesor cu studii superioare, gradul didactic II și 15-20 de ani experiență, va avea un salariu net lunar de 4063 de lei, echivalentul a aproximativ 820 euro. Salariul brut în cazul lor este de 6947 de lei.