În urma tragediilor din ultimele zile elevii ar putea fi testați antidrog în școli, în cazul în care au un comportament care ridică semne de întrebare profesorilor. Această propunere vine din partea ministrului de Interne, iar mulți părinți privesc deja proiectul cu ochi buni.

Profesorii care au suspiciuni că un elev se află sub influența drogurilor vor putea cere medicului de la cabinetul școlii să-l testeze, bineînțeles, doar după ce va cere acordul părinților.

Elevii sunt însă reticenți legat de modul în care se va face această testare.

„Cred că dacă aceste teste ar fi făcute în văzul lumii și și-ar da seama elevii, ar putea apărea bullying și ar apărea o discrepanță între elevi, deja și-ar da seama poate, uite cine a fost testat, cine nu și nu ne dorim acest lucru”, este părerea unui reprezentant al elevilor.

Majoritatea părinților, de acord ca odraslele lor să fie testate antidrog: „E o idee bună”

Mulți dintre părinți însă spun că ar da undă verde aceste inițiative.

„După părerea mea e o idee bună. Până la urmă trebuie să fie, să se stopeze nenorocirile astea dar cred că depinde și de părinții dar și de copii sau părinții să vorbească acasă cu copiii, că e cel mai bine, e cel mai corect, e cel mai...

Anturajul strică foarte mult”, „De foarte multe ori, din păcate noi ca părinți nu știm care sunt tentațiile, nu știm nimic, pentru că ei sunt foarte curioși”, „Atât timp cât părintele nu vrea să testeze copilul, înseamnă că e părtaș la o problemă care, din ce în ce mai mult, problema se agravează și uitați ce se întâmplă”, spun părinții.

Fără acordul părinților nu se va putea face această testare.

Citește și: Reacția Poliției, după ce fiica soților morți din Crevedia acuză că a fost bruscată! Totul s-a întâmplat în gospodăria părinților săi

„Cel mai mult trebuie să mă mergem pe conștientizare și să înțelegem că a ascunde sub preș, a ne face că la noi în școală nu se întâmplă nimic sau ca al meu copil este minunatul, nu ajută la nimic”,

a explicat reprezentantul Federației Naționale a Părinților.

Asociațiile de părinți mai spun că dacă s-ar face această testare ar trebui să existe o atenție sporită la categoriile de vârstă.

„Eu mi-aș da sută la sută acordul, fără să mă întrebe să-mi testeze copilul și bineînțeles, în situația nefericită în care s-ar constata că rezultatul este unul pozitiv, să fiu contactat în privat, să nu știe nici școala, să nu știe absolut nimeni”,

a spus și Iulian Cristache, președintele Federației Române a Părinților.

Prefectul Capitalei spune că deocamdată se iau în calcul mai multe variante, printre care și prezentarea unei adeverințe la începutul anului școlar.

„Prezentarea unei adeverințe medicale care să ateste că respectivul copil și-a făcut analize de sânge antidrog, adeverință care să fie obligatorie la înscrierea în fiecare an școlar”, a declarat Rareș Hopincă.

Deocamdată discuțiile sunt doar la nivelul școlilor și liceelor din București. Medicii spun că testarea este necesară și ar trebui să fie obligatorie.

Citește și: Clotilde Armand este urmărită penal. Ce pedeapsă riscă aceasta, dacă va fi găsită vinovată?

„Eu cred că aceste teste ar trebui să fie obligatorii, efectuate periodic la nivelul școlilor. Anonimizate, astfel încât să nu se stigmatizeze acel elev, însă rezultatele trimise părinților. Sunt absolut convins că niciun părinte nu va rămâne impasibil când va vedea un test pozitiv la marijuana sau la amfetamine de la copilul lui”, consideră Radu Țincu, medic toxicolog.

Potrivit statisticilor Agenției Naționale Antidrog, vârsta la care copiii încep să consume stupefiante este de 13-14 ani, iar substanțele consumate sunt tot mai diversificate.