Elevii nu pot fi testați antidrog în școli, aceasta este concluzia experților din Ministerul Sănătății, după câteva luni în care au venit cu tot felul de variante. Alexandra Cosma, reporter NEWSTIME, a oferit ultimele detalii despre acest subiect.

Citește și: Ce teste pentru depistarea stupefiantelor fac șoferii în cazul unui accident rutier? Toți șoferii trebuie să aibă asta în vedere

„Elevii nu trebuie testați în școală, ci de experți în sănătate, este anunțul făcut de Ministrul Sănătății Alexandru Rafila.

Totodată, el spune că o astfel de testare va genera stigmatizare în rândul elevilor, iar copilul care consumă stupefiante are nevoie de asistență medical. O alternativă la testarea antidrog din școli și la problemele existente în unitățile școlare ar fi introducere a materiei educație pentru sănătate încă din ciclul primar. Totodată, Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus că pentru a reduce consumul de substanțe interzise din școli se vor intensifica toate campaniile și cursurile de prevenție și informare.
Deocamdată acestea au fost informațiile”
, a declarat reporterul NEWSTIME.

Ce spunea Ministrul Sănătății despre testarea elevilor 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirma că nu va sprijini testarea în masă a elevilor, ci va sprijini testarea în scopul depistării cazurilor de utilizare a substanțelor psihoactive. Ministrul spunea că siguranța și sănătatea copiilor și adolescenților sunt prioritare, motiv pentru care și părinții urmează s fie consultați. 

„În ceea ce privește testarea copiilor în școli, cred că sunt câteva mesaje esențiale care sunt trebuie trimise: nu vom sprijini testarea de masă, vom sprijini testarea în scopul depistării a cazurilor de utilizarea de substanțe psihoactive, vom lucra numai împreună cu părinții. Acest lucru se va face fără să existe discriminare sau stigmatizare pentru copii. Siguranța și dezvoltarea armonioasă a copiilor are și alte componente, nu numai cele legate de consumul de droguri.

Siguranța fizică a copiilor este foarte importantă, iar implicarea autorităților locale și a colegilor de la Ministerul Afacerilor Interne este esențială”, a afirmat ministrul într-o mesaj postat pe Facebook.