Autoritățile locale din diverse orașe și municipii au început procesul de înscriere pentru cetățenii care doresc să beneficieze de ajutor pentru încălzirea locuinței în iarna 2024-2025.
Cine primește ajutorul de încălzire în 2024
Nu toți locuitorii orașelor pot primi ajutorul financiar, deoarece acesta este destinat consumatorilor vulnerabili la creșterea prețurilor. Printre primăriile care au anunțat criteriile și perioada de înscriere se numără Brașov, Satu Mare și Medgidia.
Campania de acordare a ajutoarelor pentru încălzire este organizată prin Direcțiile de Asistență Socială, iar condițiile sunt similare.
Citește și: VIDEO China a încercuit militar Taiwanul! Situația s-a tensionat brusc între cele două țări
Ajutorul pentru încălzire destinat consumatorilor vulnerabili va fi acordat între 1 noiembrie 2024 și 31 martie 2025, iar aceștia pot beneficia și de suplimentul pentru energie, valabil pe tot parcursul anului.
Cum se oferă ajutorul pentru încălzirea locuinței
Ajutorul pentru încălzire se acordă în funcție de venitul lunar pe membru de familie sau al persoanei care locuiește singură. Pentru a fi eligibili, familiile trebuie să aibă un venit mediu net lunar pe membru de maximum 1.386 de lei. În cazul persoanelor singure, venitul mediu nu trebuie să depășească suma de 2.053
Valoarea ajutorului variază în funcție de tipul de sistem de încălzire utilizat. Astfel, pentru gospodăriile care folosesc gaze naturale, sprijinul financiar se încadrează între 25 și 250 de lei, în funcție de nevoi și venituri. Cei care utilizează energie electrică pentru încălzirea locuinței pot primi un ajutor cuprins între 50 și 100 de lei. Pentru cei care folosesc combustibili solizi sau petrolieri, sumele acordate variază între 32 și 320 de lei.
Citește și: VIDEO Câte un selfie în drum spre moaște. Credincioșii se pozează și fac live-uri pe rețelele de socializare
Pentru a solicita ajutorul de încălzire în 2024, beneficiarii trebuie să depună o cerere și o declarație pe propria răspundere, în care să menționeze componența familiei, veniturile obținute, sistemul de încălzire utilizat și detalii despre bunurile mobile și imobile deținute.
Aceste documente trebuie însoțite de copii ale actelor de identitate și ale documentelor care dovedesc veniturile și bunurile deținute.
Legea specifică faptul că ajutorul pentru încălzire poate fi solicitat doar de persoanele care nu dețin anumite bunuri ce ar duce la excluderea din program. Printre acestea se numără clădiri sau spații locative suplimentare față de locuința de domiciliu, autoturisme mai noi de 10 ani, utilaje agricole sau industriale și depozite bancare care depășesc 3.000 de lei.