Boboteaza este una dintre cele 12 mari sărbători creștine și amintește Botezul lui Iisus în râul Iordan, moment care marchează începutul activității Sale publice. Biserica o numește și „Arătarea Domnului”, „Dumnezeiasca Arătare” sau „Epifania”, termen grecesc care înseamnă „descoperire” sau „revelare”. Boboteaza simbolizează, de fapt, înnoirea spirituală a creștinului.
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sf. Ioan Botezătorul. Ce este bine să faci pe 7 ianuarie
După mersul cu Ajunul de Crăciun și uratul de Anul Nou, copiii obișnuiau să meargă cu "Chiralesa" de Bobotează. În unele zone, se continua tradiția și pe 7 ianuarie, când se mergea cu uratul de Sfântul Ioan, vizându-i doar pe cei care purtau numele acestui sfânt.
De Sfântul Ioan, pe 7 ianuarie, se încheie sărbătorile de iarnă, iar oamenii revin la activitățile obișnuite. În Răsărit, până în secolul al IV-lea, Nașterea Domnului era sărbătorită împreună cu Botezul, pe 6 ianuarie.
Ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, este o zi de post aspru, similară Ajunului Crăciunului sau Vinerii Mari dinaintea Paștelui. În această zi, preoții merg pe la casele credincioșilor și le oferă binecuvântarea Sfintei Treimi, stropindu-i cu apă sfințită.
Ce semnifică ziua de 6 ianuarie
Credincioșii și preoții cred că apa sfințită de Bobotează are o putere specială, deoarece este binecuvântată printr-o dublă chemare a Sfântului Duh. Această sfințire are loc chiar în ziua în care Mântuitorul a fost botezat în apele Iordanului.
Citește și: VIDEO Mii de britanici au fost blocați în case de Anul Nou. Inundațiile au lovit Regatul Unit
Sărbătoarea Botezului Domnului include, pe lângă ritualul sfințirii apei, mai multe obiceiuri populare.
Printre acestea se numără întrecerea înotătorilor pentru a recupera crucea aruncată de preot în apă și tradiția fetelor care pun busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul.Botezul Domnului, sărbătorit pe 6 ianuarie, împreună cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul, pe 7 ianuarie, marchează finalul sărbătorilor de iarnă și al celor dedicate Nașterii lui Iisus Hristos. Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștinii ortodocși și catolici deopotrivă.
La români, Boboteaza păstrează unele obiceiuri specifice sărbătorilor de Crăciun. În anumite regiuni, oamenii colindă, practică descântece și farmece, află ursitul și fac prorociri legate de anul care începe.