Șoferii poartă o mare responsabilitatea pe umeri atunci când sunt în trafic. Unele dintre cele mai frecvente accidente rutiere au loc din cauza consumului de alcool sau substanțe interzise. Consumul de stupefiante este un subiect care a atras atenția românilor în ultimul an, în contextul în care continuă să aibă loc accidente tot mai tragice, soldate cu vieți inocente ale oamenilor.

Citește și: Codul Rutier 2023: Cinci schimbări importante din legislație pe care majoritatea șoferilor nu le cunosc

Cel mai recent exemplu este tragedia din 2 Mai, în urma căruia șoferul Vlad Pascu a ucis doi tineri într-un accident rutier. Tânărul de 19 ani se fla sub influența alcoolului și a substanțelor stupefiante. Deși a fost oprit de polițiști, el nu a fost testat pentru depistarea stupefiantelor din corp și a fost lăsat să plece. Cazul a revoltat o țară întreagă, iar autoritățile încearcă să atragă atenția asupra pericolului la care șoferii sunt expuși atunci când consumă astfel de substanțe și se urcă la volan.

La ce teste sunt supuși șoferii în cazul unui accident rutier? [Sursa: Shutterstock]

La ce teste anti-stupefiante sunt supuși șoferii în cazul unui accident rutier?

Testele de depistare a stupefiantelor, numite screening, ne pot spune dacă o persoană are aceste substanțe interzise în organism.

Este o tehnică utilizată într-o varietate de contexte, inclusiv în domeniul clinic sau al asistenței medicale, al medicinei muncii, post-mortem pentru a determina cauza morții. Cea mai tipică probă biologică folosită pentru testare este urina, însă pot fi folosite și alte probe, inclusiv sânge, păr, salivă și transpirație, potrivit infofinanciar.ro.

Testarea urinei pentru depistarea stupefiantelor poate spune multe despre cauzele care au dus la desfășurarea unui accident rutier. În aceste contexte, substanțele interzise pot fi depistate prin mai multe metode, de la teste imunologice simple până la procese analitice complexe. Imunotestele sunt cele mai utilizate tehnici de testare a urinei pentru depistarea dependenței multiple de substanțe, datorită vitezei și sensibilității lor, relatează România TV.

Există și dispozitive pe care polițiștii le pot folosi în teren pentru a depista substanțele interzise. Această metodă este rapidă și oferă rezultate clare, prin analiza salivei. Aparatele pot fi folosite în regim mobil sau staționar, de exemplu, pentru testare în unitățile sanitare sau la locul de muncă. Testele pot depista până la 8 clase de substanțe interzise simultan.

La ce teste sunt supuși șoferii în cazul unui accident rutier? În cazul în care sunt testați pozitiv, pot ajunge la ani de închisoare  [Sursa: Shutterstock]

Ce pedepse riscă șoferii depistați pozitiv pentru substanțe interzise

Legislația din România este strictă cu șoferii prinși sub influența alcoolului și substanțelor interzise. În cazul unui rezultatul pozitiv la substanțe psiho-active, Poliția va întocmi dosar penal pentru conducere sub influența stupefiantelor.

Citește și: Ce trebuie să faci dacă ți-ai pierdut permisul de conducere?

Șoferii prinși la volan cu o alcoolemie de peste 0.80 g/l se aleg cu dosar penal și suspendarea dreptului de a conduce. Ei riscă până la 5 ani de închisoare și o amendă de până la 2.900 lei. Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul celor prinși la volan sub influența substanțelor psiho-active. Este important de reținut că în această categorie intră și unele medicamente de depresie sau somnifere.

Testul pentru depistarea stupefiantelor ar putea fi obligatoriu pentru viitorii șoferi

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, vrea ca tinerii viitori șoferi să fie testați împotriva stupefiantelor înainte să poată să obțină permisul de conducere. El a mărturisit că va propune modificarea legislației privind substanțele interzise, astfel încât să fie făcut test la examinarea pentru dobândirea sau restituirea carnetului de conducere anulat pentru consum de substanțe interzise, mașinile în care sunt depistate stupefiante să fie confiscate.

„Voi propune Guvernului să luăm mai multe măsuri. Este vorba despre instituirea obligativității testului antidrog. Dacă vrei carnet, test antidrog. De asemenea, voi propune instituirea confiscării autovehiculelor când se conduce sau când sunt găsite” a declarat ministrul Cătălin Predoiu.