Codul Rutier din România este actualizat în mod constant, motiv pentru care mulți dintre șoferi nu sunt la curent cu noile schimbări. Pentru anul 2023, Guvernul României a introdus noi reguli în Codul Rutier, pe care toți șoferii trebuie să le știe. Iată cinci schimbări importante din legislație pe care majoritatea șoferilor nu le cunosc!

Codul Rutier 2023: Cinci schimbări importante din legislație pe care trebuie să le știți

1. Șoferii trebuie să folosească faza scurtă pe tote drumurile publice

Una dintre cele mai importante schimbări în Codul Rutier 2023 este obligativitatea ca șoferii să folosească faza scurtă pe toate drumurile publice din afara localităților în permanență, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Această obligativitate exista la autostrăzi, drumuri expres sau europene, însă modificarea legislativă include și drumurile naționale sau județene.

Citește și: Polițele RCA, mai scumpe cu 50% din această toamnă! Șoferii, avertizați să se pregătească pentru prețuri mari

Luminile de întâlnire sau faza scurtă trebuie folosite pe toate categoriile de drumuri publice de către toți șoferii de vehicule, inclusiv autovehicule și tractoare agricole sau forestiere, nu doar mașini obișnuite. Această particularitate legislativă există deja în majoritatea țărilor europene.

2. Schimbări importante pentru șoferii cu permise emise în alte țări

Ordonanța de Guvern 29/2023, prin care MAI a propus modificarea Codului Rutier, care a fost publicată în Monitorul Oficial, a intrat în vigoare din data de 12 august 2023. Noua măsură îi vizează pe șoferii acre dețin permise de conduce emise în străinătate și acre nu pot și preschimbate în România.

Aceștia se vor putea înscrie direct la probele de examinare teoretică și practică, având deja experiență în conducerea unui vehicul. Până la această schimbare din Codul Rutier, ei erau obligați să urmeze cursurile unei școli de șoferi și să se înscrie la examenul pentru obținerea permisului de conducere în România.

3. Definiția intersecției cu sens giratoriu a fost schimbată

Printre noile schimbări din Codul Rutier 2023 se numără și o definiție mai clară pentru intersecția cu sens giratoriu.

Codul Rutier prevede acum faptul că intersecția cu sens giratoriu reprezintă o intersecție dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale.

4. Retragerea permisului de conducere

Alte reguli prevăzute în Codul Rutier actualizat se referă la posibilitatea ca polițiștii rutieri să poată dispune retragerea permisului de conducere în cazul șoferilor care refuză să fie testați pentru alcool sau substanțe interzise.

Prin HG 130/2023, retragerea permisului de conducere se poate aplica șoferilor declarați inapți din punct de vedere medical sau psihologic sau în cazul în care șoferul a refuzat testul de alcool sau testul pentru determinarea unor substanțe active în organism, dar polițistul are probe sau indicii temeinice care demonstrează contrariul.

Citește și: Codul Rutier 2023: Cum poți să contești o amendă de circulație?

Polițistul poate dispune retragerea permisului auto „până la ora 8 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore, potrivit art 22, alin (1) din Codul Rutier 2023. În acest caz, titularul permisului auto va primi o dovadă înlocuitoare a carnetului, însă fără drept de circulație.

5. Polițiștii de frontieră vor verifica permisele de conducere

Potrivit noului Cod Rutier 2023, polițiștii de frontieră au de acum posibilitatea să verifice baza de date cu permise de conducere a Ministerului de Interne, la fel ca polițiștii rutieri. De asemenea, ei vor avea acces și la istoricul amenzilor rutiere ale șoferilor.

Surse: playtech.ro, stirileprotv.ro