Căpșunele
Citește și: Cum îți dai seama dacă roșiile din piață sunt sau nu românești?
Întreabă mereu vânzătorul de unde provin căpșunele
Primul pas este verificarea etichetei produselor. Șansele sunt mai mari ca în supermaketuri să existe căpșune din import. Majoritatea vânzătorilor din piață etichetează produsele cu țara de origine. În cazul în care căpșunele nu au o etichetă, întreabă vânzătorul de unde provin.
Aspectul căpșunelor poate arăta orginea lor
Aspectul este un alt pas extrem de important. Căpșunele sunt fructe extrem de apetisante, însă multe dintre ele pot avea pesticide, chiar dacă forma nu le dă de gol. Căpșunele trebuie să aibă un aspect frumos, însă mirosul este și mai important. Căpșunele românești și gustoase au șanse mai mari să aibă și un miros frumos și pătrunzător.
Căpșunele românești costă mai mult decât cele de import
Un kilogram de căpșune românești costă mai mult decât cele din import, cel puțin la începutul sezonului. Perioada în care aceste fructe se coc începe la jumătatea lunii mai. Prețul lor va începe să scadă odată cu venirea sezonului.
Cumpărați căpșune de la piața locală
În cazul în care vă doriți să cumpărați căpșune proaspete, este recomandat să evitați supermarketurile! Puțini sunt cei care ajung să cumpere căpșune direct din câmp sau chiar de la piață, în contextul în care supermarketurile sunt mereu frecventate. Cu toate acestea, trebuie să luați în considerare că sunt șanse mai mari să găsiți căpșune românești gustoase în piețe locale.
Beneficiile consumului de căpșune
Chiar dacă sunt populare pentru gustul lor, căpșunele au o mulțime de beneficii și pentru organism. Iată care sunt principalele beneficii ale consumului de căpșuni:
1. Sunt bogate in vitamine
Căpșunile au o mulțime de vitamine precum C, E, B1, B2, B6, K, PP, conțin si acid folic, fier, calciu, magneziu si fibre, care ajuta in procesul de digestie.
2. Scade riscul de boli cardiace
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard a dovedit ca antocianinele, o serie de flavonoizi care se regăsesc in căpșune, reduc riscul de infarct cu pana la 32% in rândul femeilor. Acest lucru este valabil daca se consuma cel puțin 3 porții de căpșune pe săptămâna.
3. Contribuie la scăderea în greutate
Căpșunele conțin o substanță numită antocianina, responsabila de stimularea arderii depunerilor de grăsime. In plus, au foarte puține calorii, așa cp nu contribuie la acumularea de kilograme.
4. Reglează tensiunea arterială
Datorita conținutului ridicat de potasiu, căpșunele au abilitatea de a estompa efectele negative pe care sodiul le are asupra organismului. Astfel, căpșunele reglează tensiunea arteriala.
5. Îmbunătățesc sănătatea ochilor
Antioxidanții din căpșune pot ajuta la prevenirea cataractei, o afecțiune care, in stadii evoluate, poate cauza orbire. De asemenea, fiind bogate in vitamina C, acestea au rolul de a intari corneea si retina ochiului.
Sursă: sfatulmedicului.ro, doc.ro