Ce gust are Ziua Națională? De fasole și cârnați sau de mici pe grătar? Dacă întrebăm autoritățile locale, atunci ni se răspunde că ceaunul în care fierbe fasolea e pe locul întâi. În unele orașe din țară s-au pregătit mii de porții de mâncare, totul pe bani publici. În alte locuri, cei care n-au noroc de un festin gratuit, se aprovizionează singuri, mai ales din carmangerii.
De Ziua Națională, la Iași, vor fi împărțite câteva mii de porții de fasole și cârnați. Bucătăresele au început deja să facă pregătiri pentru ca bucatele de sărbătoare să fie servite calde, de 1 Decembrie. Vor fi gătite peste 300 de kilograme de fasole și tot atâtea kilograme de cârnați. Câți oameni se vor bucura de festin?
„Vorbim de un număr de 3.000 de porții.
Românii s-au pregătit din timp de Ziua Națională
Alba Iulia este însă centrul sărbătorii culinare pe bani publici. Autoritățile de acolo au pregătit aproape 1500 de kilograme de varză și cârnați pentru un total de 5.000
de porții. S-au lăudat cu festinul, nu și cu banii cheltuiți. Așa că estimăm noi la un cost de 20 de lei pe porție se ajunge la un total de 100.000 de lei.La Optași Măgura, în județul Olt, pe lângă mâncare gratuită, localnicii au parte și de o defilare specială. În loc de tancuri vor trece căruțe trase de cai. La Craiova, în schimb, autoritățile nu împart fasole și nici alte feluri de mâncare.
Așa că oamenii se pregătesc pe cont propriu. Carmangeriile au fost luate cu asalt încă de acum.„Pentru 1 decembrie gătim fasole cu ciolan, varză, sarmale, fripturi, mici, toată lumea să se bucure. Da, așteptăm copiii, să vină pe la noi”, „Cu pastramă de oaie, o pastramă de porc și un grătar, mici”, au spus mai mulți români.
Pe lângă fasolea cu ciolan, 1 Decembrie are gust de carne încinsă pe grătar pentru mulți.
„Oamenii tind să-și facă aprovizionarea din timp, să nu rămână în urmă cu cumpărăturile necesare. Preferă să cumpere produse de calitate, nu neapărat o cantitate mare, dar o calitate foarte bună. Puțin și bun”, a declarat Andrei Ștefanache, reprezentant carmangerie. Un principiu care ar putea fi împrumutat și de autoritățile locale în privința banilor publici.