Pizza dulce cu blat din făină de greier sau prăjitură de ciocolată cu mămăligă și pudră de alge roșii, sunt doar două dintre invențiile care ar putea schimba gastronomia. Preparatele minune nu vin din restaurante de lux din Occident, ci de la elevi și studenți români. „Deci aceasta este o prăjitură din mălai ciocolată și inserție de vișine foarte delicioasă, care a fost pregătită mai întâi cu un litru de lapte”.

Citește și: Mâncăm după cum ne dictează portofelul! Cei care încep postul Crăciunului se uită cu groază la prețul legumelor

Prăjitura de ciocolată cu mămăligă și pudră de alge roșii este vedeta concursului organizat la Iași. „Este un produs care am dori mulți să-l găsim în cofetării. Este benefic pentru cei care au intoleranță la gluten”. 

Făina de greier ar putea deveni alimentul viitorului: „Este foarte bogată în proteină” 

Nu este însă singurul preparat inedit din concurs. „Vom tăia pizza cu blatul din făină de greier, pe care eu am reinterpretat-o sub formă de desert”. Gabriel a ales să folosească în preparatul lui un ingredient pe care îl consideră alimentul viitorului: făina de greier.

„Este foarte bogată în proteină și vitamine, care aduc un aport esențial pentru marea majoritate a consumatorilor”, a mai spus Gabriel.

Silviu a muncit timp de doi ani pentru a crea o rețetă de tort cu blat din dovleac, morcov și cremă din ardei iute. Costurile sunt de 100 de lei pe kilogram: „Inițial am pornit cu un preparat în care am utilizat crema de ardei iute, un alt preparat în care am utilizat anason”.

„Scopul concursului este de a pune în evidență talentul liceenilor din domeniul industriei alimentare și a studenților și totodată de a aduce element de inovație produselor gastronomice pe care le regăsim în mod curent în domeniul Horeca”, a declarat Otilia Murariu, dep. tehnologie alimentară, USV Iași. Preparatele ar putea apărea în viitor în restaurante și cofetării.