În vreme ce milionarul Călin Donca susține că este nevinovat, păgubiții pe care i-ar fi înșelat încep să vorbească. Printre oamenii care ar fi pierdut bani din cauza investițiilor în afacerea cu panouri solare se numără și Dorian Popa, celebrul influencer spune că a cumpărat o parte dintr-un parc fotovoltaic, iar până acum nu a încasat nimic de pe urma investiției. Autoritățile spun că situația ar fi chiar mai gravă.

Panourile montate la marginea orașului Săcele nici măcar nu ar fi fost racordate la rețea. Investițiile în domeniul energiei i-au adus faima lui Călin Donca.

Citește și: Cum a ajuns Dorian Popa să facă postări alături Călin Donca? Vedeta a vrut să lămurească situația: „Părea de bună credință”

A câștigat milioane de euro din afaceri cu panouri solare și a decis să înceapă un business pe cont propriu, iar așa a apărut compania care permitea oricărei persoane să investească bani în parcuri fotovoltaice.

La sfârșitul lunii martie, Călin Donca inaugura la marginea orașului Săcele un parc fotovoltaic, iar unul dintre investitori ar fi fost chiar celebrul influencer român Dorian Popa.

Panourile au fost montate chiar la câteva zeci de metri de vila impunătoare a omului de afaceri, care ar valora în jur de un milion de euro. „Nu numai că primul investitor, dar este prima oară în viața mea când tai o panglică la o asemenea inaugurare.

Fiți atenți, tăiem panglică. Hai să fie cu gălăgie, fraților”, declara Dorian Popa.

„Sunt șocat, sunt consternat și în același timp debusolat pentru că nu știu ce se întâmplă, nu știu ce urmează cu investițiile noastre. Este posibil să fi fost părtaș la o escrocherie, ca să spun așa. Până acum, noi cei care am reușit să ne reunim telefonic nu am reușit niciunul dintre noi să și încasăm ceva în urma investiției”,

a spus acum Dorian Popa. Și nici nu avea cum să primească bani pentru că autoritățile din Săcele spun că parcul nu a fost racordat niciodată la rețeaua publică.

Averea lui Călin Donca, pusă la îndoială 

Milionarul Călin Donca nu a primit aviz ca panourile să funcționeze deoarece vila în care locuiește, împreună cu alte două clădiri, nu ar fi înregistrate în cartea funciară.

Până la intrarea în legalitate cu proprietățile sale, omul de afaceri nu poate porni instalația care produce energie de la soare. „El l-a inaugurat probabil numai de fațadă, în sensul că le-a plasat acele panouri fotovoltaice, aia nu înseamnă că este și racordat la rețeaua de alimentare cu energie electrică. La ora actuală figurează cu restanțe, cu debite la primăria Săcele, la taxe locale și impozite, undeva aproximativ 5.500
de lei”
, a declarat primarul din Săcele.

Printre acuzațiile aduse lui Donca se numără și manipularea de capital. Anchetatorii spun că milionarul ar fi creat propria criptomonedă și promitea câștiguri de o sută de ori mai mari. Donca ar fi supraevaluat moneda ca să convingă oamenii să cumpere, iar cei care au investit au rămas fără bani. Mulți dintre cei care îl cunosc pe Călin Donca încep să își pună întrebări în legătură cu felul în care omul de afaceri și-a clădit averea. Pe internet, milionarul se lăuda cu viața fabuloasă pe care o duce, cu vacanțele în destinații exotice și mașinile de lux, dar gurile rele spun că totul ar fi doar de fațadă.

„Nu am în lumea fizică dușmano, dar mea pe online cu siguranță am, pentru că oamenii nu pot să și explice cum de eu am bani și ei nu au și atunci trebuie să spună că i-am furat”, spunea afaceristul. Călin Donca a ajuns în spatele gratiilor, acolo unde își va petrece următoarele treizeci de zile. Milionarul a contestat decizia dată în primă instanță.

Dorian Popa, declarații în exclusivitate pentru NEWSTIME: „Părea a fi un om de bună-credință”

Dorian Popa, unul dintre cele mai vehiculate nume în afacerea milionarului din Brașov, a făcut declarații pentru NEWSTIME.

Radu Andrei Tudor: Motivul pentru care te am invitat Dorian este că aseară, după ce am încărcat știrea pe TikTok referitoare la omul de afaceri Călin Donca, peste 60% dintre cei care au comentat ți-au pomenit numele. Au așteptat cumva o reacție din partea ta și vrem să o avem în această seară.

Dorian Popa: Reacția este deja și pe canalul meu de Youtube cât se poate de detaliată, Radu, pentru că știu că noi aici nu avem foarte mult timp. Pe canalul meu de Youtube am postat acum o oră un vlog în care vorbeam și despre acest lucru. Din păcate s-a creat neînțelegerea la nivel de masă, că eu aș fi fost cumva asociat cu Călin. Nu, dimpotrivă, în vlog-ul pe care l-am postat în această seară am și arătat facturile conform cărora eu mi-am achitat panourile de pe casa mea, panourile de pe casa personală, moment în care am fost atras, încântat să investesc și pe mai departe în ceea ce se numea a fi un parc cu panouri fotovoltaice.

Radu Andrei Tudor: Dar cum te-ai cunoscut cu Călin Donca și cum te-a convins să investești?

Dorian Popa: În momentul în care mi-am dorit să îmi pun pe casă panouri fotovoltaice, cineva mi l-a recomandat. Nu mai contează cine că nu suntem aici să arătăm cu degetul alte persoane. Am mers pe recomandarea persoanei respective, m-am întâlnit cu Călin Donca, ce părea a fi un om de bună-credință, adică eu cred că și mulți alți oameni care au investit acolo, necunoscându-l în primă instanță, au întâlnit un om extrem de plăcut, un om care vorbește frumos, educat, diplomat. De asemenea, după ce mi-am achitat, repet, panourile fotovoltaice, pe canalul meu de Youtube sunt postate și facturile pentru a nu se putea înțelege informații greșite, am fost cooptat, mi s-a propus să investesc și am zis ok, investesc, da aș vrea să vin și eu să văd ce înseamnă un seminar de genul sau ce se întâmplă acolo, unde se strângeau investitorii și acolo lucrurile păreau și mai concrete și mai frumoase. Vreau să îți spun că asemeni informațiilor pe care le-am auzit din beta de mai devreme că și noi investitorii am fost acolo și am văzut parcurile. Într-adevăr, în momentul în care au început să treacă lunile și întrebam eu personal cel puțin ce se întâmplă cu încasările noastre mi se răspundea că este o treabă de birocrație, știind totuși că din păcate în România unele lucruri în ceea ce privește actele se desfășoară mai greu. Am zis ok, poate așa este.

Radu Andrei Tudor: Ai fost citat până în acest moment să dai o declarație în această anchetă?

Dorian Popa: Nu, Doamne ferește, nu m-a contactat absolut nimeni. Dacă s-ar fi întâmplat asta ar fi făcut oricum public. Ce pot să vă spun este că m-au contactat doi dintre cei care sunt investitori ca mine și le-am promis că le sunt alături pentru că, în primul rând, noi va trebui să facem front comun, să ne unim și să ne cerem înapoi investiția sau drepturile, dacă lucrurile până la final vor fi așa cum se spune că sunt, pentru că nu știu deocamdată, nici nu știm, nu avem foarte multe informații. Nici nu prea știm ce s-a întâmplat, dar din păcate, auzind totuși că de la 24 de ore s-a trecut la 29 de zile de arest preventiv, mă gândesc totuși că e clar că acolo s-a întâmplat ceva care urmează să fie, să iasă la suprafață.

Radu Andrei Tudor: Dorian, și tu te ocupi cu promovarea unor produse, ai milioane de oameni care te urmăresc, simți că ai o responsabilitate pentru produsele pe care cumva le girezi?

Dorian Popa: Întotdeauna când promovăm ceva trebuie să avem grijă să vedem despre ce este vorba, tocmai de aceea aici nu este neapărat cazul de promovare, pentru că eu aici am investit, dar chiar și unde am investit pentru faptul că le-am spus oamenilor mei ce aleg eu, ce business aleg eu să hrănesc sau în ce alt business aleg să cred, tot mă simt responsabil și pentru asta nu o să dau înapoi și am să mă țin de aceste întâmplări până când vom reuși, voi reuși cumva să ajungem la o soluție. Acum urmează să vedem ce reușește să facă legea, pentru că mai presus de orice este important ce va decide legea și după aceea, după ce decide legea, să vedem noi cei care am investit ce putem rezolva ce, putem primi înapoi cum s-ar spune.