Afaceristul Călin Donca, unul dintre cei mai tineri milionari ai României, a fost săltat marți de procurorii DIICOT. Bărbatul de patruzeci de ani, care și-a construit un adevărat imperiu la marginea Brașovului, este acuzat că a făcut evaziune fiscală de ordinul milioanelor de lei. Omul de afaceri ar fi înșelat mai multe persoane pe care le-ar fi convins să investească într-o criptomonedă creată de el. Inclusiv statul ar fi fost prejudiciat.

Cu mâinile încătușate și capul plecat, excentricul milionar a ajuns în fața judecătorilor de la tribunalul Brașov. Procurorii DIICOT îl cercetează pe Călin Donca într-un amplu dosar de corupție și îl acuză de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare, evaziune fiscală, înșelăciune și manipulare a pieței de capital.

„Personal, întotdeauna am știut că voi fi bogat, de asta am și tras de multe ori peste limita umană, obișnuită”,

spunea afaceristul la începutul anului, la un post de televiziune.

Dorința de a se îmbogăți pare că l-a făcut să treacă și de limita legii. Călin Donca a construit un adevărat imperiu în domeniul energiei, iar de acolo și-a dobândit averea impresionantă. Milionarul locuiește într-o casă de la marginea Brașovului care valorează peste un milion de euro. Vila impunătoare a familiei Donca are două etaje, șaisprezece camere, șase băi, o piscină interioară, salină, două saune, o sală de fitness, dar și propriul cinematograf.

„Fiecare, în această viață, își alege ceea ce își dorește, iar pentru ceea ce își dorește depune un efort sau altul. În cazul în care sunt persoane ce se pot bucura de o viață la o mie de euro pe lună, bravo lor. În cazul meu partea proastă e că nu mă pot bucura la o mie de euro”, mai spunea Călin Donca.

Citește și: Tatăl lui Vlad Pascu, din nou în fața polițiștilor. Iată cum s-a prezentat Mihai Pascu la secție, la câteva zile după ce a fost la un pas să dea cu scuterul peste jurnaliști

Procurorii spun că, în 2021, milionarul împreună cu soția lui și alți trei apropiați, au deschis 18 firme fantomă de pe urma cărora au obținut bani de la stat din rambursări ilegale de TVA.

Însă omul de afaceri nu s-ar fi oprit aici.

„Călin Donca și-ar fi creat propria monedă virtuală de pe urma căreia ar fi câștigat sume impresionante de bani, însă în mod ilegal, spun procurorii. Omul de afaceri ar fi convins mai multe persoane să investească în această criptomonedă și le promitea câștiguri de peste o sută de ori mai mari, însă în realitate oamenii nu vedeau niciun leu și asta pentru că toți banii veniți din vânzarea acestei criptomonede intrau direct în conturile milionarului”,

a transmis Adrian Jătăreanu, corespondent Kanal D.

Inclusiv soția lui este cercetată de procurori în acest dosar. Surse din anchetă spun că față de ea nu a fost luată nicio măsură preventivă, datorită celor cinci copii pe care cei doi îi iau împreună.

„Munceam non-stop, de luni până duminică, în timp ce prietenii noștri se distrau sau mergeau în oraș la suc, noi munceam. Am muncit foarte mult într-o perioadă în care majoritatea se distrează ca să putem să avem ceea ce avem în momentul de față”, a povestit soția lui Călin Donca, în cadrul unei emisiuni.

Mândria cea mai mare a afaceristului au fost dintotdeauna mașinile luxoase. La un moment dat avea în garaj autoturisme în valoare de peste două milioane de euro. În urma perchezițiilor făcute la locuința milionarului, procurorii au decis să pună sechestru și pe trei dintre acestea.

Citește și: Prietena lui Vlad Pascu rupe tăcerea! Ce se întâmpla, de fapt, la petrecerile date de șoferul de 19 ani

Călin Donca a lucrat în vânzări, asigurări sau publicitate, dar și-a deschis chiar și propriile restaurante și hoteluri. Investițiile într-un domeniu riscant l-au făcut să piardă toată averea așa că a fost nevoit să ia totul de la capăt. Acest lucru s-ar putea repeta dacă judecătorii îl vor găsi vinovat de faptele pentru care este acuzat.

În urma celor șaptesprezece percheziții făcute la domiciliile suspecților și firmele controlate de ei, trei persoane au fost reținute și duse în fața instanței.