Dragobetele este una dintre cele mai așteptate sărbători în rândul românilor, care are loc la finalul lunii februarie. Sărbătoarea iubirii la români are loc, în fiecare an, pe data de 24 februarie.
Ea are loc după cea de Valentine’s Day, Ziua îndrăgostiților în tradiția occidentală, care se sărbătorește pe data de 14 februarie.
Cine a fost Dragobete?
În tradiția populară se spune că Dragobetele este întocmai fiul babei Dochia și este reprezentat ca un tânăr chipeș și extrem de iubăreț care seduce fetele. De aici a pornit și zicala „Dragobetele sărută fetele!”. Dragobete este zeul tinereții, al veseliei și al iubirii din Panteonul autohton.
În legendele populare, Dragobete era descris drept un tânăr care fermeca pe toată lumea cu frumusețea și cântecele fluierului său.
Ziua lui Dragobete, zeul tinereții, al veseliei și al iubirii în mitologia românească se suprapune în calendarul creștin-ortodox, cu „Întâia și a doua aflare a Capului Sf. Ioan Botezătorul”. Denumirea de Dragobete provine de la cuvintele slave vechi „dragu-” ‒ drag și „bîti” – a fi (deci a fi drag).
Obiceiuri și tradiții de Dragobete în 2024
Dragobetele este o sărbătoare cu multe tradiții, pe care în special tinerii care vor să își găsească jumătatea le respectă cu sfințenie. Pe vremuri, iar în anumite zone chiar și astăzi, în dimineața zilei de Dragobete, tinerii de la sate se îmbrăcau în haine frumoase și obișnuiau să se strângă în păduri și să culeagă în buchetele cele dintâi flori ale primăverii. O alternativă a zilelor noastre este de a cumpăra brândușe, viorele sau ghiocei pe care să îi agăți la icoane. Tradiția spune că acest gest te va păstra tânără și va înlătura invidia și gândurile rele îndreptate asupra ta.
În vechime, pe 24 februarie, tinerii ieșeau la pădure, făceau o horă și se sărutau. Fetele adunau flori pe care le foloseau pentru descântecele de dragoste. Viorelele și tămâioarele erau păstrate până la Sânziene, pe 24 iunie, când erau aruncate pe o apă curgătoare.
Se spune că dacă săruți pe cineva în ziua de Dragobete, asta înseamnă că o ai noroc în dragoste tot anul. În sate se credea că fetele care ating un bărbat dintr-un sat învecinat vor fi drăgăstoase tot timpul anului. Dacă nu vom urma datina de Dragobete, de a atinge sau a săruta o persoană în această zi, tradiția spune că vom fi tot anul singuri și nu ne vom întâlni jumătatea decât după Dragobetele următor.
Lucrările câmpului, țesutul, cusutul, treburile grele ale gospodăriei nu sunt permise în această zi. În schimb, curățenia este permisă, fiind considerată aducătoare de spor și prospețime.
Sărbătoare de Dragobete celebrează iubirea și fericirea, motiv pentru care nu este semn bun să plângi. În ziua de 24 februarie nu ai voie să plângi, deoarece se spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri și supărări în lunile care vor urma. În plus, pentru noroc și voie bună nu e bine să te cerți în această zi.
Tradiția mai spune că dacă plouă în ziua de Dragobete, primăvara va fi lungă și frumoasă, iar cine va auzi pupăza cântând, va fi harnic tot anul.