Atenție pe mâna cui vă lăsați atunci când vă duceți în drumeții pe munte. Impostorii care se dau ghizi montani au apărut ca ciupercile după ploaie, avertizează salvamontiștii. Un turist a pornit pe poteci primejdioase îmbrăcat ca de plajă, neștiind unde se duce. Șocant este că atunci când s-a plâns de epuizare, organizatorul excursiei a decis să-l abandoneze acolo. E sezonul în care sute de turiști se duc la munte să facă drumeții, iar pentru asta apelează la ghizi montani să nu se rătăcească în inima naturii.

Unii au nenorocul să dea peste impostori, porniți să facă bani și din piatră seacă.

Citește și: Oamenii vor cu orice preț să scape de căldură. Românii au apelat la nămol să se mai răcorească

E și cazul unui individ care organizează frecvent astfel de tururi. La sfârșit de săptămână, el a strâns un grup de bucureșteni și au plecat împreună de la Gara de Nord din Capitală spre Azuga, apoi a urcat pe munte pe un traseu anevoios, evident contra cost.

Un bărbat de 45 de ani s-a plâns la un moment dat că nu mai răzbește.

„Domnul neavând experiență deloc de munte, zicea că e la prima drumeție, echipamentul nu era adecvat pentru așa ceva. A fost o provocare pentru el”, a declarat Iulian, salvamont Azuga.

Secat de puteri, s-a oprit, dar așa zisul ghid nu a fost deloc impresionat.

L-a lăsat acolo și a continuat drumeția cu ceilalți. Bietul om a sunat disperat după ajutor la 112.

„I-am mai dat niște apă. I-am dat un pic de zahăr să își mai recapete forțele. Era epuizat fizic, asta e clar. Avea spasme musculare. Clar nu mai era în stare să mai facă nimic. Dacă cineva are probleme, rămâi cu el și-l ajuți. Nu îl lași acolo să moară”, a

mai spus Iulian, salvamont din Azuga.

Salvamontiștii avertizează că există tot mai mulți impostori care organizează drumeții 

Acest caz aduce în atenție un fenomen nou care pare să ia o amploare tot mai mare. Diverși indivizi organizează excursii pe internet și contra unei sume de bani invită turiștii să li se alăture în drumeție. Pentru experiența din Azuga, fiecare membru al grupului a plătit câte 30 de lei așa zis lui ghid montan.

Citește și: Căldură extremă în trenuri! Oamenii s-au confruntat cu întârzieri de sute de minute și cu lipsa aerului condiționat: „Groaznic! Am fost sinistrați”

„Nu mi se pare normal. Consider că dacă ai plătit să mergi contur organizat, firma respectivă este responsabilă de tot grupul și dacă din păcate unul din membrii grupului este mai slab sau nu are capacitatea necesară trebuie ajutat de ceilalți.

Pădurea poate fi periculoasă, poate dacă rămâne în urmă nu se știe ce se poate întâmpla”, La noi în țara asta sunt foarte multe chestii neautorizate dacă întrebați și ar trebui să nu existe chestia asta. Ei trebuiau să stea într-un grup de la bun început și să respecte chestia asta, că până la urmă asta presupune o drumeție sincer”, „Dacă vrei să faci un traseu greu te duci cu persoane pregătite. Dacă vrei să faci ceva mai ușor, la fel, îți alegi oamenii potriviți”, au declarat mai mulți turiști.

Turiștii neexperimentați care vor să meargă în drumeție prin pădure și nu vor să apeleze la serviciile unui ghid montan pot să aleagă traseele ușoare din toți munții României. Multe dintre ele sunt marcate pe copaci, iar practic turiștii pot să ajungă la destinație în siguranță. Înainte să plece în drumeție pe munte, turiștii sunt sfătuiți să se documenteze în legătură cu traseul pe care aleg să îl parcurgă, indiferent de anotimp. Ei trebuie să fie echipați corespunzător și să aibă în rucsac mâncare și apă.