Propunerea inedită a unui deputat i-ar putea scăpa pe bucureșteni de caniculă. Clădirile din România ar putea semăna cu cele din Grecia sau din Emiratele Arabe. Un deputat vrea ca toate blocurile să fie vopsite în alb. Motivul nu este unul care ține de estetică. Se dorește ca prin această schimbare căldura să nu mai pătrundă în locuințe. Propunerea a stârnit controverse.

În Capitală fiecare edil a vrut să iasă în evidență vopsind blocurile care mai de care mai fistichii.

Găsim clădiri vopsite în fiecare culoare a curcubeului. Acestea ar urma să devină istorie dacă propunerea deputatului devine realitate, iar peisajul colorat din București ar urma să se transforme într-unul alb.

Propunerea inedită a unui deputat i-ar putea scăpa pe bucureșteni de caniculă. Oamenii nu sunt însă prea încrezători: „N-are nicio treabă”

Conform propunerii, exteriorul blocurilor, cât și acoperișurile, ar urma să fie vopsite în alb.

Studiile arată că vopsirea clădirilor în culoarea albă reduce temperatura din interiorul locuințelor cu cel puțin trei grade celsius. Chiar și așa oamenii nici nu vor să audă de o asemenea idee. Bucureștenii nu sunt foarte încrezători că vopsirea blocurilor în alb va avea un impact semnificativ asupra temperaturii din locuințe: „N-are nicio treabă. Chiar dacă e alb tot cald e”, „Mi se pare ok dacă s-ar vopsi mereu și ar fi îngrijit”, „N-aș vrea chiar alb, alb.
Un alb gri sau un gri foarte deschis.”

Alesul spune că propunerea sa nu se aplică la blocurile care există deja în țară, ci la cele care se află deja în proces de construcție sau care vor fi ridicate în viitor. De asemenea, culoarea albă ar putea proteja de caniculă și alte clădiri, nu doar blocurile de locuințe. 

Citește și: Șoferi vânați cu „radarele” mobile

„Vedem că la nivelul României temperatura crește destul de mult și ca atare trebuie luate măsuri urgente. Se referă doar pentru viitor, la noile clădiri care urmează a fi construite”, a explicat deputatul Gabriel Andronache.

Propunerea parlamentarului se va discuta în camera deputaților în perioada următoare.