Această schimbare va conduce inevitabil la o creștere a prețului benzinei și motorinei. În plus, se preconizează că și facturile la gaz vor deveni mai mari.

Vom achita o sumă suplimentară de aproximativ 20 de lei pentru a umple rezervorul cu benzină sau motorină, în medie. Această creștere este consecința majorării accizelor începând cu 1 iulie.

Facturile cresc de astăzi, 1 iulie

Prețul gazelor va crește, iar acest lucru se va reflecta printr-o majorare de 2,5 lei în factura pentru un apartament cu trei camere. Începând de mâine, ANAF va aplica o taxare de 70% asupra veniturilor nedeclarate, înlocuind cota actuală de 16%.

Există schimbări importante pentru companii: factura pe hârtie va fi eliminată complet, iar toate tranzacțiile între firme vor trebui înregistrate în sistemul e-Factura.

Citește și: Veniturile românilor nu țin pasul cu cheltuielile. Aproape toți banii se duc pe facturi și mâncare: „Nici vorba de economii. De unde?”

În plus, antreprenorii vor fi sancționați cu amenzi de 15% din valoarea fiecărei tranzacții în cazul în care nu respectă aceste reguli noi.

Începând de azi, salariul minim pe economie va crește de la 3.300

de lei la 3.700 de lei brut, iar suma neimpozabilă din venitul minim va fi majorată de la 200 de lei la 300 de lei. Aceste schimbări înseamnă că angajații vor avea un venit net mai mare cu 284 de lei. În plus, bugetarii cu salarii sub 8.000 de lei nu vor mai beneficia de vouchere de vacanță în acest an.

Alte modificări care au intrat în vigoare în anul 2024

Pe lângă modificările care se regăsesc mai sus,  în acest an au intrat în vigoare și alte măsuri fiscale, cum ar fi:

– Impozitarea veniturilor din PFA separat de celelalte venituri pentru raportarea la plafoanele contribuției la sănătate.

– Reintroducerea plafonului la casieria societății, limitând sumele în numerar la 50.000 lei la finalul zilei.

– Plafoane pentru încasări și plăți în numerar pentru diverse operațiuni.

Citește și: Veniturile românilor nu țin pasul cu cheltuielile. Aproape toți banii se duc pe facturi și mâncare: „Nici vorba de economii. De unde?”

– Limitarea scutirii de impozit pe venit pentru veniturile din salarii în IT la un singur angajator și la venituri brute lunare de până la 10.000 lei.

– Aplicarea CAS la tichetele de masă (10%) din ianuarie 2024.

– Impozitarea cu 70% a veniturilor cu sursă neidentificată de inspectorii fiscali, începând cu 1 iulie 2024.

– Interzicerea desfășurării de activități economice nedeclarate, cu confiscarea bunurilor și sumelor obținute