Fazele Lunii sunt diferitele forme în care apare Luna văzută de un observator de pe Pământ. Ele sunt date de poziția Lunii în raport cu dreapta Pământ-Soare și variază datorită mișcării de revoluție a Lunii în jurul Pământului.

Citește și: Horoscopul lunii aprilie 2024: Cea mai bună perioadă din an pentru trei zodii

De ce este importantă Luna și fazele ei? Încă din vremurile străvechi, oamenii au căutat să descifreze misterele Universului din mersul Soarelui și al Lunii.

Strămoșii noștri cunoșteau influența fazelor lunii asupra organismului și își coordonau diferitele activități funcție de aceasta. De asemenea, Luna nouă, Luna Plină, în creștere sau descreștere influențează factori, cum ar fi stările noastre, foamea și sațietatea, acumularea de grăsime, eliminarea și retenția de apă din organism.

Luna are mai multe faze sau „stadii”, însă patru dintre ele sunt cele mai importante. Vorbim aici despre Luna Nouă, Luna Nouă, Primul Pătrar, Luna Plină și Ultimul Pătrar.

Fazele Lunii se repetă la 29,5 zile, această perioadă numindu-se perioada sinodică sau lunație. În continuarea articolului urmează să aflați când au loc fazele lunii în aprilie 2024!

Când va fi Luna Nouă și Luna Plină în aprilie 2024?

Luna Plină pentru această lună va avea loc mai târziu în această lună, marți, 23 aprilie. Luna Nouă este la începutul lunii luni, 8 aprilie.

Luna Nouă: 8 aprilie 2024. Are loc la șapte zile după Ultimul Pătrar, când Luna se situează între Pământ și Soare, fața îndreptată spre noi se află în întuneric.

Primul Pătrar: 15 aprilie 2024. Se produce la șapte zile după Lună Nouă, când Luna este la o elongație (depărtare) de 90° est, față de Soare.

Luna Plină: 23 aprilie 2024.

Are loc când Pământul se află între Soare și Lună și luna se vede în întregime pe cer, la șapte zile după Primul Pătrar.

Ultimul Pătrar: 2 aprilie 2024. În această zi, Luna se află în faza de Ultimul Pătrar, când putem vedea iluminată jumătatea din stânga a discului lunar. Această fază se produce la șapte zile după Lună Plină.

Luna Plină din aprilie 2024 poartă numele de Lună Roz

Luna plină a lunii aprilie este cunoscută pe scară largă ca Luna Plină Roz, chiar dacă nu devine roz pastel, așa cum sugerează și numele. Acest eveniment astronomic are loc pe data de 23 aprilie 2024 și pică într-o zi de marți. Numele Lunii Pline Roz vine de la abundența phloxului, cunoscută sub denumirea populară de ”brumărele”, fiind o floare roz care începe de obicei să se răspândească pe pământ la începutul primăverii. 

În multe triburi de nativi americani, Luna Plină din aprilie este asociată cu viața plină de activitate și creșterea vibrantă a primăverii. În același timp, aprilie este o perioadă în care râurile și pârâiele încep să se dezghețe complet, semn că natura se întoarce în totalitate la viață, iar gradele sunt din ce în ce mai mari.