Floriile sunt cunoscute în popor și sub denumirea de Intrarea Domnului în Ierusalim. Această sărbătoare, închinată domnului Iisus Hristos, este una dintre cele mai importante de pe parcursul anului, atât pentru creștinii ortodocși, cât și pentru cei catolici. Floriile sunt prăznuite în zile diferite de catolici și de ortodocși, exact ca Paștele.

În 2024, catolicii sărbătoresc Floriile pe data de 24 martie, în timp ce creștinii ortodocși le celebrează cu aproape o lună mai târziu, la data de 28 aprilie.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Florii 

În țara noastră există foarte multe tradiții de care oamenii obișnuiau să țină cont în perioada Floriilor. Unele dintre acestea mai sunt păstrate chiar și astăzi, în timp ce alte superstiții au fost uitate de foarte mult timp. O mare parte dintre obiceiurile de Florii ale românilor diferă în funcție de zona țării.

De exemplu, în Banat și Transilvania, fetele care nu erau căsătorite obișnuiau să pună o cămașă curată și o oglindă sub un păr altoit. În ziua de Florii, după ce soarele apune, obiectele trebuie luate de sub pom și se credea că acestea devin oarecum magice, astfel că pot fi folosite pentru descântece.

Tot în Banat, un obicei care mai este și astăzi păstrat de gospodine este acela de a coace plăcinte, care ulterior sunt date de pomană nevoiașilor pentru sufletele celor care nu se mai află printre noi.

Citește și: Paștele catolic în 2024: Pe ce dată pică Învierea Domnului? Tradițiile pe care creștinii le respectă în fiecare an

Altă superstiție, care nu aparține doar unei anumite zone a României, este legată de ramurile de salcie. Acestea sunt simbolice pentru Duminica Floriilor. O tradiție foarte cunoscută românilor presupune ca ramurile de salcie să fie duse la biserică, unde sunt sfințite de către preot.

Ulterior, după ce se încheie liturghia, credincioșii iau crenguțele binecuvântate acasă și le așează, de cele mai multe ori, în jurul icoanelor.

Tradiția populară spune că salcia are puteri deosebite, chiar magice. Bătrânii credeau că aceasta poate alunga bolile, aduce liniște în gospodărie și noroc în casă. În anumite zone ale țării, creștinii aleg să pună crenguțele sfințite la mormintele rudelor și a prietenilor care nu se mai află printre noi.

Se spune că astfel pot să afle și cei decedați că lumina Paștelui se apropie.  

Numele care se sărbătoresc de Florii

Deși unele persoane uită acest aspect, foarte mulți români își sărbătoresc ziua onomastică de Florii. Iată lista cu numele care sunt sărbătorite la acest praznic.

Anemona
Brânduşa
Camelia
Codrin
Codrina
Codruţ
Codruţa
Crăiţa
Crenguţa
Crina
Crin
Crinuţa
Crizantema
Dalia
Floarea
Flora
Florenţa
Florentin
Florentina


Florica
Florin
Florina
Garofiţa
Gentiana
Gherghina
Iasmin
Iasmina
Iris
Lăcrimioara
Laur
Laura
Laurenţiu
Laurian
Lauriana

Citește și: Calendarul ortodox pentru aprilie 2024: Sărbători cu cruce neagră și cruce roșie

Malina
Margareta
Micșunica
Mugurel
Narcis
Narcisa
Panseluţa
Romaniţa
Roza
Rozalia
Trandafira
Violeta
Viorel
Viorela
Viorica
Zambila
Zambilica