Ziua de 1 aprilie este cunoscută drept Ziua Internațională a Păcălelilor, fiind o oportunitate pentru toată lumea de a le juca feste prietenilor, familiei sau colegilor de birou. În această zi nu trebuie să aveți încredere în toată lumea, pentru că nu aveți de unde să știți cine este pus pe șotii și cine nu. Ziua de 1 aprilie este o oportunitate de bucurie și de divertisment pentru toți cei care au simțul umorului.

Citește și: De ce se sărbătorește Ziua Păcălelilor pe 1 aprilie?

De ce sărbătorim Ziua Păcălelilor pe 1 aprilie?

Există multe teorii cu privire la originea acestei sărbători. Cea mai populară dintre ele are legătură cu schimbarea calendarului. Schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian a creat multă confuzie printre oameni. În vechiul calendar, ziua Anului Nou era sărbătorită pe data de 1 aprilie, în loc de 1 ianuarie.

După schimbarea calendarului gregorian, în 1582, în timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut inițial probleme de a se obișnui cu sărbătorirea noului an la 1 ianuarie. Cei care sărbătoreau Anul Nou la 1 aprilie au fost numiți “nebuni de aprilie”. Pe măsura trecerii timpului, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoțite adeseori de cadouri haioase.

Superstiții pentru 1 aprilie 2024! Ce nu este bine să faci de Ziua Păcălelilor?

Ziua Păcălelilor este celebrată în România încă din secolul al XIX-lea, fiind cunoscută și ca Ziua Internațională a Păcălelilor. Există, ca la fiecare astfel de zi, anumite tradiții, obiceiuri și superstiții, care pot să difere în funcție de fiecare țară. Iată cele mai cunoscute tradiții legate de Ziua Păcălelilor:

  • Glumele nu trebuie făcute după ora 12:00, ci doar dimineața. Se spune că păcălelile făcute după ora prânzului îi vor aduce celui care le-a pus în scenă 12 luni fără noroc.
  • În Occident, se mai spune că nu este bine să lași ziua de 1 aprilie să treacă fără să facem o păcăleală. Dacă o persoană cade victima unei farse înainte de prânz, atunci trebuie să se considere norocoasă, deoarece se crede că i-a fost alungat ghinionul pentru tot anul.
  • Tradiția spune că dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii iubitul/prietenul ei.
  • Sub nicio formă nu trebuie să-și programeze nunta de Ziua Păcălelilor! Se spune că bărbatul însurat în această zi va fi toată viața sub papucul nevestei.
  • Se spune că cei care s-au născut pe 1 aprilie vor avea parte de succes pe aproape toate planurile, dar ar fi bine să stea departe de jocurile de noroc.
  • În tradiția populară românească, 1 aprilie mai este numită și ziua păsărilor, pentru că se crede că atunci cântă cucul pentru prima dată.
  • În Spania, cei păcăliți nu au voie deloc să se supere, deoarece se consideră că atrag ghinionul.
  • În Anglia și Statele Unite ale Americii, tradiția spune că păcălitul trebuie să poarte o coadă atașată de pantaloni ca să știe toată lumea că a picat în capcană.
  • În țări precum India și Nepal, Ziua Păcălelilor se sărbătorește prin aruncarea de făină și praf de culori între prieteni și familie.