Gabriela Szabo a fost și rămâne în continuare unul dintre cele mai emblematice nume ale sportului românesc. A bifat performanță după performanță și a impresionat atât în țara noastră, cât și la competițiile internaționale.

Atleta de talie mondială a fost medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de vară de la Sydney, din anul 2000. Acum, chiar dacă s-a retras din lumea competițiilor internaționale, atleta își amintește cu drag de începuturile sale în cariera care avea să o facă celebră chiar și peste hotare.

Gabriela Szabo a fost invitata lui Cosmin Cernat în cea mai recentă ediție a emisiunii „Invitatul de 12”, difuzată simultan la Kanal D2 și Radio Impuls, în fiecare duminică, de la ora 12:00. În discuția fără perdea pe care a purtat-o cu Cosmin Cernat, atleta a dezvăluit cum a ajuns la Lotul Național când era doar un copil. La doar 14 ani, Gabriela Szabo a fost remarcată de Nae Mărășescu în timpul unui antrenament.

Chiar dacă nu știa la acea vreme, acela a fost începutul carierei sale de succes.

„La CSS Bistrița, ne-a trimis în cantonament la Băile Felix. Am ieșit la antrenament iar Nae Mărășescu, care era secretar general al Federației, era cu Sorin Matei, pe care îl antrena la cruce, noi îi spuneam la cruce. Era pe traseul nostru de 2 kilometri. Așa îi spunea unde noi ne mai opream să ne facem antrenamentul.

Cert este că Nae Mărășescu m-a văzut de la 100-200 de metri.

Cert este că i-a plăcut foarte mult stilul meu de alergat, mă compara cu o căprioară și m-a oprit, m-a întrebat cum mă cheamă, cine este antrenorul meu și mi-a zis: la ora 12, la Lotul Național.

Vă imaginați, pentru un copil, aveam 14 ani, să vin la Lotul Național.

Când am intrat în hotelul unde era Lotul Național, vă dați seama ce emoții pe mine, erau acolo cele mai bune atlete din România, cu trening de România. Eu aveam trening de CSS Bistrița.

Așa a început povestea mea la Lotul Național, iar din 1991 și până m-am retras din activitatea sportivă am câștigat tot ce se putea câștiga în sportul național și internațional”,

a povestit Gabriela Szabo, la emisiunea moderată de Cosmin Cernat.