Protestul de amploare anunțat de sindicaliștii CNAS a fost anulat marți după un blocaj total în sistem. Legea care trebuia să majoreze salariile angajaților Caselor de Asigurări de Sănătate a primit votul parlamentarilor. Chiar și așa, problemele din sistem nu dispar. Angajații din spitale și farmacii se plâng că nu sunt bani suficienți pentru finanțarea serviciilor medicale. Mai mult decât atât a explodat și comerțul online cu medicamente oncologice care se vând la prețuri mult mai mici față de farmacii.

O situație în care mulți pacienți se regăsesc. Un alt blocaj în sistemul de sănătate era tot ce mai lipsea, mai ales că farmaciile și spitalele sunt în criză. Nu sunt bani pentru medicamente.

Citește și: CNAS sistează plățile! Peste un milion de bolnavi vor fi afectați de această decizie

„Farmaciile nu sunt plătite din luna iulie, luna iulie parțial.

Așteptăm acum banii pentru iulie, august, inclusiv septembrie. Din păcate, ce a fost trimis către Casa de Asigurări clar nu va acoperi restanțele până la sfârșitul anului”
, a declarat Beatrice Speteanu, farmacist.

Și în spitale haosul s-a instalat deja de câteva luni. Sunt manageri care spun că nu vor avea bani de salarii, nu vor avea bani nici pentru plata utilităților sau pentru plata furnizorilor care aduc în spitale medicamente.

„Ne vedem nevoiți mulți dintre noi să tăiem din tot ceea ce înseamnă alocarea tuturor resurselor către pacient”, a declarat Bogdan Furtuna, manager Spitalul Clinic Colțea.

Luni, CNAS a asistat orice fel de plată către spitale și furnizorii de servicii medicale. Marți, însă, după dezbateri, parlamentarii au aprobat legea care trebuia să majoreze salariile angajaților. Chiar și fără această sistare, tot nu sunt bani suficienți pentru serviciile medicale.

„Inițial, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a solicitat 4,3 miliarde de lei, ulterior, în urma discuției cu ministerul de Finanțe, această sumă s-a redus la 1,7 miliarde de lei. Nu este vorba de o sumă mică, sigur, nu este suficientă, dar vor urma finanțări suplimentare”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Pe internet a apărut un adevărat comerț cu medicamente oncologice

Ideea că nu și-ar mai putea cumpăra medicamente compensate i-a îngrozit pe mulți. „După ce că era foarte mult, acum voiau să le taie și p-astea. Neplăcut, ce să spun, chiar neplăcut”, „Dar chiar când am auzit am rămas blocată”, au declarat români. Doamna Alexandrina este pacient oncologic și este printre puținii pacienți care au mai avut în casă tratament, însă nu pentru mult timp. Pastilele sunt extrem de scumpe și aproape că nu se mai găsesc deloc în farmacii.

Mulți însă au speculat această criză iar pe internet a apărut un adevărat comerț cu medicamente oncologice. Asigurare doar din vorbe, căci în realitate nimeni nu știe ce se află de fapt în cutie. Oamenii dau vina pe stat pentru a eșec și spun că pacienții nu au încotro decât să apeleze la astfel de variante. „În acest moment, pacienții sunt nevoiți să își procure tratamentul salvator și în mod conștient ei apelează la toate sursele știind că pot risca să își procure medicamentele vitale”, a declarat. Din cauza lipsei de fonduri, miercuri, 15 noiembrie, farmaciștii și pacienții sunt gata să iasă în stradă.