O adevărată psihoză s-a creat în Italia, după ce o tiktokeriță a povestit că a fost martoră la răpirea unui copil. Protagoniști ar fi un grup de români, iar pozele lor au fost distribuite în mediul online în realitate. Este vorba despre un fake news, iar cei care au devenit vedete fără voia lor. Sunt de fapt niște banali hoți de buzunare prinși la furat într-un autobuz din Timișoara. Acea știre falsă s-a rostogolit și în alte țări din Europa.

Italianca a isterizat întreaga peninsulă cu un mesaj. Influencerul le-a povestit sutelor de mii de urmăritori că pe o stradă din Catania ar fi văzut un grup de oameni care răpesc copii cu ajutorul unei mașini.

Citește și: Doi soți români s-au îmbogățit din haine de lux furate din Italia! Prejudiciul este de sute de mii de euro

Mesajul s-a viralizat rapid și a creat o adevărată isterie.

Câteva ore mai târziu, de pe un alt cont de TikTok au fost postate și pozele așa zișilor suspecți: cinci români. Pe rețelele de socializare s a creat astfel o adevărată psihoză despre grupul de români care fură copii. În realitate este vorba despre un fake news. Fotografiile românilor au apărut în urmă cu mai mulți ani într-o publicație din Timișoara. Cei cinci erau niște hoți de buzunare, iar fețele lor au fost făcute publice atunci pentru ca oamenii să știe de cine să se ferească în mijloacele de transport în comun.

Femeia a negat toate declarațiile pe care le-a făcut în mediul online 

Jurnaliștii italieni au verificat și ei acuzațiile, iar polițiștii le au transmis că nici vorbă de o astfel de răpire. După ce adevărul a ieșit la suprafață, cea care a stârnit întregul val de ură la adresa românilor a șters clipurile video, ba chiar s-a dezis de spusele ei și a recunoscut că nu a fost martoră.

Nu este prima dată când imaginea respectivă este folosită pentru a rostogoli online știri false despre români care răpesc copii. Reprezentanți ai românilor de peste hotare spun că autoritățile ar trebui să reacționeze ferm și să amendeze astfel de afirmații.

„Din păcate, nu știu dacă există legislație aspră care să pedepsească pe cei care transmit, care difuzează asemenea fake news. Anatema se aruncă pe o întreagă comunitate.

Cine ne cunoaște direct nu mușcă la astfel de minciuni, pentru că suntem cunoscuți ca fiind muncitori, ca fiind serioși”, a declarat Silvia Dumitrache, Asociația femeilor românce din Italia. Fețele acelorași hoți de buzunare au fost folosite în știri false și în Danemarca, Lituania sau Croația, unde erau acuzați tot de răpiri inventate.