Tratamentul unei artere îngustate variază de la pacient la pacient, în funcție de severitatea îngustării, localizarea arterei afectate, dar și de principalele simptome. Specialistul poate să ofere un tratament bazat pe medicamente, dar și să recomande câteva reguli stricte de bază care să fie adoptate în stilul de viață. De altfel, medicul decide dacă este cazul de un tratament invaziv, care presupune intervenții chirurgicale sau proceduri minim invazive. Iată mai multe informații despre intervenția medicală care se poate face în situația unei artere îngustate și vezi în ce constă perioada de recuperare!

Ce este angioplastia

Angioplastia este o procedură minim invazivă care se folosește pentru a corecta vasele de sânge îngustate sau blocate. Medicul specialist este cel care hotărăște dacă este cazul să se recurgă sau nu la intervenție. Această concluzie vine, de regulă, în urma unor investigații care au arătat existența unor stenoze la nivelul vaselor de sânge. Angioplastia presupune mai multe etape.

Cum se desfășoară angioplastia

Pacientul nu trebuie să mănânce sau să consume lichide cu câteva ore înainte de procedură. Acestuia i se face o anestezie în locul în care urmează să fie introdus un tub subțire, flexibil (cateter). De obicei, procedura are loc în zona inghinală sau la nivelul brațului. Specialistul este cel care ghidează și monitorizează cateterul cu ajutorul unui ecran radiologic. La capătul cateterului este atașat un balon mic, care are un rol bine determinat.

Acesta este umflat la locul îngustat, astfel încât să lărgească artera.

Ce urmează pentru pacient după această procedură

După această procedură, pacientul este dus în salon, urmând să fie monitorizat pentru cel puțin următoarele 24 de ore. În funcție de modul în care organismul a răspuns la intervenție, acesta poate să fie externat între 24 și 72 de ore. Urmează o perioadă de recuperare, în cadrul căreia pacientul trebuie să urmeze tratamentul medicamentos dat de specialist, care se poate întinde pe o perioadă de 3 luni.

De altfel, el trebuie să se prezinte periodic la control, astfel încât specialistul să poată să monitorizeze atent modul în care se desfășoară recuperarea.

Noi obiceiuri în stilul de viață

Adoptarea unui stil de viață sănătos este esențială pentru prevenirea reîngustării arterelor. Este recomandat ca pacientul să aibă o dietă sănătoasă, bogată în fibre și săracă în grăsimi saturate. De altfel, e bine ca acesta să aibă o activitate fizică regulată, în conformitate cu recomandările medicului.

Când poate reveni pacientul la muncă

Spre deosebire de alte proceduri chirurgicale, angioplastia este o intervenție cu riscuri mai mici, notează clevelandclinic.org. Pacientul se poate întoarce la muncă sau la șofat la aproximativ o săptămână distanță de la intervenție. Timpul poate să difere în funcție de modul de recuperare și de recomandările medicului specialist.

Sursa foto: pexels.com