Un alt azil al groazei a fost descoperit de polițiști în Sectorul 4 al Capitalei. Căminul de bătrâni a rămas fără aviz de funcționare din luna iulie, ca urmare a controalelor făcute de autorități. Chiar și așa, beneficiarii nu au fost mutați, iar marți seara, o parte dintre ei au fost găsiți la subsol dormind pe mai multe saltele. Proprietarul clădirii în care se află azilul a devenit agresiv la adresa jurnaliștilor.

Cel care scuipă și înjură reporterii este nimeni altul decât proprietarul clădirii în care a fost descoperit un alt azil al groazei. Totul a început însă cu un apel anonim, care a demascat modul în care erau ținuți bătrânii de la centrul din Sectorul 4, ce poartă numele „La Vecinul cel Bun”.

Citește și: Un nou azil al groazei, descoperit în Capitală! 18 bătrâni dormeau pe saltele murdare, la subsol

Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au descoperit condițiile inumane din centrul de îngrijire. În acest azil se aflau 50 de vârstnici, iar în urma verificărilor s-a descoperit că 18 dintre aceștia erau ținuți la demisolul clădirii, în condiții improprii, dormind pe diferite saltele. Aparținătorii bieților bătrâni au fost chemați miercuri la azil, unde au descoperit cu stupoare condițiile în care le erau ținuți părinții și bunicii.

„Au stat pe niște salte într-un demisol. Nu știam, de unde să știu. O am aici de un an de zile”, a declarat ruda unuia dintre bătrânii aflați la azil. Azilul nu e la prima abatere de acest fel. Autorizația de funcționare fusese suspendată de la ultimul control al autorităților din luna iulie pentru purtare abuzivă și exercitare fără drept a unei profesii.

Proprietarul clădirii în care se află azilul, violent cu jurnaliștii 

Așadar, pentru a nu rămâne fără autorizație, administratorul s-a văzut nevoit să renoveze. Un singur lucru i-a stat în cale: bătrânii pentru care a găsit imediat o soluție. Nu să-i relocheze, ci să-i culce la subsol, îngrămădiți direct pe saltele, decizie care i se pare cât se poate de firească și proprietarului clădirii în care funcționa azilul.

„Și unde vrei să-i culce?”, a declarat proprietarul clădirii. „În alte condiții salubre”, a adăugat reporterul NEWSTIME. Întrebat de jurnaliști ce legătură are cu administratorii azilului, bărbatul a devenit brusc extrem de agresiv.

Citește și: Mărturiile fiicei care și-a pierdut mama în azil! Iulia aproape că nu a mai recunoscut-o pe cea care i-a dat viață: „Era schelet. A murit de foame”

Reporter NEWSTIME: „Aveți vreo legătură cu acest azil?

Proprietarul: „Nu am nicio legătură. Gata, am înțeles, am luat interviu, gata!”.

Deși jurnaliștii doar voiau să afle cum au ajuns bătrânii să fie ținuți în asemenea condiții, scandalul a escaladat. Potrivit unor surse judiciare, proprietarul clădirii și totodată cel care i-a scuipat și jignit pe jurnaliști ar fi unul dintre membrii de bază ai Clanului Sportivilor, poreclit „Picu”. Acesta a fost amendat pentru agresiunile aduse presei. Poliția a deschis un alt dosar penal în cazul azilului „La Vecinul cel Bun” pentru abuz în serviciu. Și cei de la ANPC au făcut miercuri, 23 august, verificări. A fost aplicată o sancțiune de 5.000 de lei și s-a propus închiderea definitivă a unității. După aproape patru ore petrecute în soare, bătrânii au fost duși înapoi în clădire, nefiind nevoie de îngrijiri medicale.