Furtunile de violență ieșită din comun din Grecia, Bulgaria și Turcia au luat până acum nouă vieți. Au căzut 800 de litri pe metrul pătrat în 24 de ore, iar echipele de salvare duc o luptă fără încetare cu apele care au cotropit case străzi și hoteluri pline cu turiști. Avertizarea cod roșu de vreme severă a fost prelungită până joi, timp în care mii de turiști, inclusiv români, nu pot pleca de pe insulele unde se află.

Liniile de feribot sunt închise din cauza furtunii, iar un grup de români a rămas blocat pe mare între Skiathos și Volos. Românii și toți turiștii care își petrec concediile în Grecia au fost martorii fenomenelor extreme din vestul și centrul țării. În parcările din Skiathos, mașinile care nu au fost scufundate de ape au fost târâte în doar câteva secunde în mare sau pe sub poduri. Toate au devenit o mare de noroi.
Panică a fost chiar și pentru turiștii surprinși de furtună la piscină.

Citește și: Scene apocaliptice în Grecia! Au început evacuările din cauza incendiilor

Scenele filmate sunt impresionante, în care abia se mai zărește o mașină scufundată cu totul în fluviul de mâl. În Volos, după ce a plouat în douăzeci și patru de ore cât pentru întreaga toamnă, au început dificilele operațiuni de salvare.

Poliția a interzis accesul pe străzi, iar autoritățile au trimis alerte pe telefonul mobil. În mai multe zone din centrul Greciei, lanțul de insule Sporades și insula Evia, avertizând oamenii să rămână în case. „Rămăsesem fără curent, nu puteam să mergem la magazin să cumpărăm alimente. Primeam tot mesaje de avertizare de furtuni, de vânturi foarte puternice”, a declarat un român aflat în Grecia. Înainte de intrarea în vigoare a interdicțiilor, feriboturile care fac legătura cu Grecia continentală au fost luate cu asalt.

Inundațiile apocaliptice au apărut și în Bulgaria 

Furtuna de pe mare a blocat pe un feribot un grup de români între Skiathos și Volos. În Pelion, viitura a avut atâta putere încât a smuls asfaltul de pe șosea și a creat în loc un râu. Majoritatea regiunilor din Grecia sunt sub codul roșu adus de furtuna Daniel. Românii care se află sau vor să meargă acolo trebuie să știe că Ministerul de Externe a emis o avertizare de călătorie.

Cel puțin doi oameni au murit, iar inundațiile apocaliptice au ucis doi oameni și în Bulgaria, iar alte trei persoane sunt și acum de negăsit, înghițite de torente. Râurile s-au revărsat după ploile torențiale și au rupt podurile la Țarevo, orașul cel mai lovit de furtună, aflat pe litoralul Mării Negre, în provincia Burgas.

Furtuni violente au lovit cu putere și Turcia, unde ploile diluviene au transformat străzile în adevărate râuri.

Două persoane au fost găsite moarte, iar alte patru sunt date dispărute în urma unei viituri care a măturat un camping din provincia Kirklareli, în apropiere de granița cu Bulgaria. Mai mulți oameni au fost salvați după ce au rămas blocați în interiorul unei biblioteci. Echipele au lucrat non stop în apă până la brâu, iar unele stații de metrou au fost închise de teama inundațiilor. Oamenii au fost îndemnați de autorități să rămână acasă până la trecerea potopului.