Dacă treci prin fața unui liceu în timpul pauzei ai crede că ai ajuns într-un magazin de lux. Branduri de mii de euro stau la vedere pe hainele și ghiozdanele elevilor, iar cei care nu au sunt adesea marginalizați. Se fac glume pe seama vestimentației, ne recunosc chiar elevii, în același timp în care mulți profesori și părinți ar vrea uniforme. Dacă așa s-ar rezolva într-adevăr problema, ne spun specialiștii.

În fața oricărui liceu se dă ora exactă în modă. Ținutele elevilor sunt gândite bine înainte și uneori costă cât o mașină la mâna a doua.

„Păi mi-am luat un trening undeva la 1700 de lei, un tricou de la un resell românesc, în picioare undeva la 2800 de lei”, spune un elev.

„Am primit de la mama(n. red. un lanț).

A dat 15 milioane”
, adaugă un alt adolescent.

Că școala nu mai e ca pe vremuri știm, însă adolescenții au vrut dintotdeauna să-și exprime stilul personal. Problemele apar însă când unii au și alții nu, iar cei cu posibilități reduse devin ținta bullying-ului: „Aveam unu în clasă mai sărac așa, nu prea avea bani și se îmbrăca cu ce prindea și era unu la noi care era cu mulți bani și se credea șmecher și făcea mișto de lume.

E urât”, „Știu de o fată care chiar era la o școală privată și toți plătesc aceeași taxă lunară, dar copiii rădeau de pantofii ei, că nu atingeau o anumită sumă și nu era o sumă mică, dar pur și simplu pentru că nu atingea acel prag gata, toată lumea redea de ea.”

Sume mari și branduri de lux. Când se ridică problema uniformei însă, cei mai mulți sunt contra.

„Nașpa rău, nu mi-ar plăcea. Nu mă simt eu confortabil, nu mă simt bine”, este de părere un tânăr.

Citește și: Când au elevii prima vacanța în anul școlar 2023-2024. Data la care se termină Modulul I

În ultimii trei ani au fost cel puțin trei propuneri legislative de introducere a uniformei obligatorii, ultima în octombrie anul trecut, prin parlamentarii AUR.

De fiecare dată s-a blocat pe sistemul românesc: de unde bani. Uniforma se poartă însă la cele mai multe licee private. Unde a mers echipa Kanal D2 de pildă, elevii și-o pot cumpăra chiar din interiorul școlii.