Ziua de 24 ianuarie aduce o zi liberă pentru angajații din țara noastră, spre marea bucurie a salariaților. În această zi se sărbătorește unul dintre cele mai importante momente din istoria națională a României, mai exact Mica Unire.

Ziua Unirii Principatelor Române, așa cum este numită de fapt Mica Unire, ne provoacă în fiecare an să facem o retrospectivă asupra istoriei naționale, a istoriei României.

Când a fost declarată ziua de 24 ianuarie sărbătoare națională?

Ziua care amintește de Mica Unire, 24 ianuarie, a reprezentant mereu un moment de nostalgie pentru români. Totuși, aceasta nu a fost mereu zi liberă națională și nici nu era la rang de sărbătoare. Acest lucru s-a schimbat însă în anul 2014, atunci când a fost semnată legea nr. 171/2014, din data de 16 decembrie.

Prin faptul că data de 24 ianuarie a fost declarată zi de sărbătoare națională s-a consolidat importanța acestei clipe în formarea identității românești și a României de astăzi.

În general, în ziua de 24 ianuarie se organizează diferite manifestări culturale, spectacole, evenimente artistice, unde românii pot să își amintească cu adevărat ce simbolizează această zi și Mica Unire.

Ce zile libere legale au românii în 2024?

Anul 2024 a venit cu câteva zile în plus pentru angajații din România, în comparație cu liberele legale din anul 2023. Iată care sunt toate zilele legale, când românii nu trebuie să meargă la muncă.

- 1 ianuarie- Anul Nou

- 2 ianuarie- A doua zi după Anul Nou

- 6 ianuarie- Bobotează

- 7 ianuarie- Sfântul Ion

- 24 ianuarie- Ziua Unirii Principatelor Române

- 1 mai- Ziua Muncii

- 2 mai- Punte

Citește și: Calendar ortodox pentru ianuarie 2024: Când pică Boboteaza și Sfântul Ioan?

- 3 mai- Vinerea Mare

- 5 mai- Paștele ortodox

- 6 mai- A doua zi de Paște ortodox

- 1 iunie- Ziua Copilului

- 23 iunie- Rusaliile

- 24 iunie- A doua zi de Rusalii

- 15 august- Sfânta Maria

- 16 august- Punte

- 30 noiembrie- Sfântul Andrei

- 1 decembrie- Ziua Marii Uniri

- 25 decembrie- Crăciunul

- 26 decembrie- A doua zi de Crăciun

- 27 decembrie- Punte

Urări cu ocazia Unirii Principatelor Române 2024

„Fie ca 24 Ianuarie să vă aducă sănătate, fericire și multă, multă bucurie alături de cei dragi și apropiați!”

„De 24 Ianuarie vreau să-ți urez tot binele de pe lume și să fii la fel de bun în ceea ce faci și mai ales să fii mândru că ești român. La mulți ani!”

„Cu prilejul Zilei Micii Uniri doresc poporului roman cele mai călduroase felicitări si urări de sănătate, bunăstare, prosperitate si succes!”

„De 24 Ianuarie urez la mulți ani tuturor românilor și celor ce iubesc România !”

„La Mulți Ani încununați de succes și prosperitate cu ocazie zilei de 24 Ianuarie! Ne face deosebita plăcere să colaborăm cu oameni de excepție ca dumneavoastră. Adevărați romani.”

„Îți mulțumim si iți uram un sincer La Mulți Ani cu ocazia zilei Micii Uniri! Cu romani de excepție ca tine tara noastră este mai bogata si mai respectata. Cu clienți deosebiți ca tine, noi suntem mai buni si mai puternici.”

„La mulți ani de 24 Ianuarie! Îți mulțumim pentru tot sprijinul de care ai dat dovadă, îți mulțumim ca ești român, La mulți ani de 24 Ianuarie!”

„La Multi Ani Române, Fii mândru de tara ta! De când se știe, Romanul trăiește cu credință in suflet. La fel cum Dumnezeu ne iubește pe noi, la fel si noi trebuie sa ne iubim tara si s-o respectam.”

„La mulți ani și cele mai sincere și călduroase urări de Mica Unire 2023! La mulți ani, român drag!”

„De 24 Ianuarie urez La mulți ani României, tuturor romanilor si celor ce simt si gândesc românește!”

„De 24 Ianuarie, Ziua Micii Uniri va doresc distracție plăcută si sa va bucurați ca sunteți român! La Mulți Ani plini de realizări!”