Condamnarea la 4 ani de închisoare pe care a primit-o un opozant al războiului a scos în stradă peste 10 mii de oameni într-un orășel din Rusia. Forțele de ordine au intervenit să îi trimită acasă pe manifestanți și au folosit gaze lacrimogene. 20 de oameni au fost reținuți și alte câteva zeci au ajuns la spital pentru a primi îngrijiri medicale.

Așa a început și destrămarea Uniunii Sovietice, avertizează consilierul care îi scrie discursurile lui Vladimir Putin.

Peste 20 de oameni au fost reținuți iar alte câteva zeci de persoane au ajuns la spital 

La aflarea veștii că un membru al comunități lor a fost trimis după gratii, mii de oameni au ieșit în stradă și au protestat vehement în fața clădirii unde s-a dat sentința. Poliția a intervenit în forță, iar conflictul a degenerat rapid. Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a-i împrăștia pe protestatari.

Pe imagini se pot vedea bărbații care se spală pe față la temperaturi ce au depășit -20 de grade. Peste 20 de oameni au fost reținuți iar alte câteva zeci de persoane au ajuns la spital.

Citește și: Vladimir Putin a susținut prima conferință anuală de la începutul războiului din Ucraina! A lăudat economia, în timp ce rușii stau la cozi

Fail Alsynov a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru incitare la ură. El locuiește într-un orășel de 17 mii de locuitori și acum și-a primit pedeapsa pentru că s-a exprimat împotriva războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Și anul trecut Alsynov a fost luat în vizor de autorități și amendat pentru că a criticat în mediul online ofensiva Rusiei în Ucraina.

Protestele de stradă sunt o raritate în Rusia, care a restrâns dizidența în timpul campaniei din Ucraina și are legi stricte antidemonstrație. Ultimul mare protest a avut loc în aprilie-mai 2022, iar atunci sute de manifestanți au fost bătuți de forțele de intervenție sau arestați în mai multe orașe.