Aceste schimbări au fost adoptate prin ordonanță de urgență de către Guvern, la data de 28 iunie. S-au efectuat modificări la Ordonanța de Urgență nr. 195 din 2002, cunoscută ca Codul Rutier, adoptate de către Guvern.

Modificări Codul Rutier 2024

În cadrul Anexei nr. 2, la punctul C2 din OUG 195, care tratează Indicatoarele de informare din Codul Rutier, a fost introdus un nou indicator.

Acesta specifică distanța minimă de siguranță ce trebuie menținută între vehicule pe autostrăzi și drumuri expres.

În plus, în Anexa nr. 2, la secțiunea Marcaje rutiere, punctul c), se adaugă un nou marcaj. Este vorba despre un nou marcaj rutier  conceput pentru a ghida șoferii în menținerea unei distanțe de siguranță pe autostrăzi și drumuri expres. Acest nou indicator și marcaj rutier sunt destinate să contribuie la reducerea accidentelor rutiere și să sporească siguranța în trafic.

La ce trebuie să fie șoferii atenți atunci când se află în trafic

Modificările recent aprobate la Codul Rutier includ și noi prevederi cu privire la condițiile în care polițiștii rutieri sunt obligați să testeze șoferii pentru consumul de alcool și droguri, și când aceștia își pot pierde permisul de conducere.

Conform noilor reglementări, polițiștii rutieri vor efectua teste pentru detectarea consumului de substanțe interzise și băuturi alcoolice.

Se vor putea impune sancțiuni pentru nereguli în trafic pe baza înregistrărilor video de pe camerele de bord ale vehiculelor sau alte camere de supraveghere.

În cazul în care rezultatul testului pentru alcool în aerul expirat este de până la 0,10 Mg/l alcool pur, șoferul poate cere o retestare, având în vedere că anumite alimente consumate recent pot influența rezultatul testului.

În  articolul 88, după alineatul (5), se introduce un nou alineat, alin.

(51), cu următorul cuprins:

„(51) În cazul în care concentrația alcoolică este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, inclusiv, persoana prevăzută la alin. (5) îi poate solicita polițistului rutier să-i efectueze o a doua testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 minute de la primul test. În această situație, prezintă valoare juridică rezultatul celei mai mici concentrații de alcool pur în aerul expirat.”

Citește și: Amenzile rutiere în 2024: Cât este punctul de amendă în acest an?

În situația în care șoferul dorește ca și prelevarea de probe biologice pentru determinarea concentrației de alcool în sânge să fie efectuată, acesta poate merge la orice unitate medicală de asistență, fără a fi nevoie ca polițistul rutier care a efectuat testarea aerului expirat să fie prezent.

Se propune ca evaluarea prezenței substanțelor psihoactive în organismul unei persoane să fie efectuată atât în laboratoarele specializate ale IGPR, care sunt acreditate, cât și în unitățile publice de asistență medicală autorizate și certificate pentru efectuarea acestor determinări. Această măsură are ca scop reducerea congestionării instituțiilor de medicină legală.

În cazul în care șoferii refuză sau nu sunt în măsură să se supună testării pentru alcool sau substanțe psihoactive permisul de conducere le este suspendat până la momentul primirii rezultatelor analizelor mostrelor biologice.

Citește și: Până la ce dată trebuie plătit impozitul auto pentru 2024? Toți șoferii din România trebuie să știe asta

 În prezent, suspendarea permisului se dispune până la ora 8:00 a zilei următoare, însă nu pentru mai puțin de 12 ore, în situația în care medicul examinator, în cadrul procedurii de recoltare a mostrelor biologice, observă elemente clinice sugestive ce indică un consum recent de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive.

Potrivit art. 336.1 Cod Penal, ” fapta de a consuma alcool, produse ori substanţe stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora, după producerea unui accident de circulaţie care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, până la recoltarea probelor biologice, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani”.