Sărbătorile vin la pachet cu multe cadouri și implicit cu o cheltuială mare. Anul acesta însă, moșul va fi mai sărac. Scumpirile i-au făcut pe oameni să caute mai mult lucruri simbolice.

Deși scumpirile se țin lanț, luna decembrie este clar luna cadourilor, însă bugetul le-a dat de furcă celor care abia se mai ajung cu banii.

Moșul a fost mai sărăcăcios”, „Este mai sărăcăcios ca anul trecut, asta în mod sigur, pentru că, cheltuielile s-au mărit, prețurile au crescut”,

spun oamenii.

Moșul mai sărac aduce pentru mulți doar niște cadouri simbolice: „Ceva așa, o mică atenție. Eu zic că gestul contează.” Însă și atențiile costă atunci când darurile sunt multe la număr: „În funcție de câți bani avem, că sunt foarte scumpe, enorm de scumpe”, „Câte un cadou mic de fiecare, nu știu: o floare, un ornament. N-am decât un nepot și pentru el am făcut și m-am limitat la banii pe care îi am, pentru că la pensie așa e, ești mai strâmtorat.

I-am luat dulciuri, pentru că toți copiii sunt ahtiați după dulciuri, și diverse, cum se cheamă, globulețe pentru brad”, „La cadouri am cumpărat cosmetice, un pulover, voiam să cumpăr pentru sora mea un trening și nu i-am găsit măsura.”

Conform studiilor, aproape jumătate dintre românii au alocat un buget mai mic pentru cadouri, față de anul trecut. Mai exact, suma medie cheltuită este de aproape 500 de lei.