Românii sunt primii la sărăcie și la lipsa accesului la mâncare adecvată, arată datele Eurostat. Țara noastră a ajuns astfel din nou la coada Europei. Sunt tot mai mulți oameni care nu își permit să mai pună pe masă o bucată de carne sau de pește, iar unii sunt nevoiți să își amaneteze bijuteriile ca să își permită o mâncare decentă.

Citește și: Pericolul de care puțini știu la Marea Neagră. Ce sunt curenții rip și ce trebuie să faceți dacă vă trag în larg?

Românii au devenit și mai săraci. Un procent copleșitor de mare din populația României nu își mai permite luxul unei mese adecvate care să conțină carne, pește sau înlocuitori vegetali o dată la două zile. Este și cazul acestei doamne.

„O dată pe săptămână, atât. Merg să mi iau un kilogram de roșii, un pepene și asta mănânc cu pâine”, a declarat femeia.

Pentru a pune ceva pe masă, femeia și amanetat o bijuterie pentru 300 de lei.

România, în coada statelor europene la modul de trai 

Datele Eurostat plasează România în coada rușinii, nu mai puțin de patru din zece români sunt expuși riscului de sărăcie, astfel că nu și permit o masă adecvată. La fel de rău ca noi la capitolul persoane aflate în risc de sărăcie stau doar vecinii bulgari și slovacii.

În total mai bine de opt la sută din populația Uniunii Europene nu își permitea anul trecut o masă adecvată, care să conțină carne, pește sau înlocuitori vegetali pentru acestea.

La polul opus, cei mai mulți oameni care au acces la o masă echilibrată sunt în Irlanda, Luxemburg și Cipru. Ideea unui trai decent a devenit un adevărat miraj. Oamenii încearcă să găsească tot felul de soluții pentru a pune în meniu și un pic de carne.

Dovada că oamenii au scos carnea din meniu. Și la taraba de mici, altădată cozile aici erau kilometrice, acum tot mai puțini sunt cei care opresc să își facă pofta.

Trei milioane de cetățeni din Uniunea Europeană au fost supuși riscului de sărăcie, ori de excludere socială echivalând cu aproximativ 22% din populația Uniunii Europene.