Injecțiile promovate ca fiind leacul minune în lupta cu kilogramele au intrat în atenția Agenției Europene a Medicamentelor. Se face anchetă după ce au fost raportate unele cazuri de pacienți, care ar fi ajuns în pragul sinuciderii după ce au folosit sacxenda sau ozempic.
Trendul periculos a ajuns de ceva vreme și în România. „Gândiți vă că eu am slăbit și aveți dovadă. Am slăbit în aproape șase săptămâni 16 kilograme”,
„Injecțiile de slăbit” au efecte dezastruoase
Oana Dumitrache este medic diabetolog și ne mărturisește că i-au călcat mulți pragul în căutarea injecției considerată minune. Tuturor le-a spus că acele medicamente care fac acum subiectul unei anchete europene pot fi prescrise doar după investigații minuțioase.
„Toată lumea se înghesuie și cumva există o revoluție pe toate canalele media, dar niciodată nu spun pentru ce sunt aceste tipuri de medicamente căror pacienți li se adresează. Unele sunt pentru pacienți, ozempicul de exemplu pentru pacienții cu diabet și obezitate, saxenda pentru cei cu obezitate și cu alte comorbidități, pentru că obezitatea la rândul ei creează alte comorbidități. Nu poate fi luată de absolut toată lumea. De obicei, obezitatea apare și pe o tulburare psihică, nu neapărat doar prin faptul că am ingerat cantități mari de alimente din plăcere, câteodată ingerăm și pentru că avem o depresie adâncă. Aici e foarte sensibilă treaba, chiar dacă riscurile sunt uriașe”, a declarat medicul.
Injecțiile se pot procura extrem de ușor poate nu din farmacii, dar pe internet cu siguranță și prețurile sunt destul de piperate. În ceea ce privește administrarea persoanelor care suferă de tulburări psihice se recomandă a nu se lua deoarece acestea pot fi potențate. De asemenea nu se recomandă la orice persoană care are probleme cu tiroida, alte probleme cu pancreasu sau alte boli autoimune, endocrine.
Agenția islandeză pentru medicamente a raportat că două persoane ar fi ajuns în pragul sinuciderii după ce și au injectat substanțele iar ar cineva ar fi avut de gând să se automutileze. Un comitet al Agenției Europene a Medicamentelor va analiza în perioada imediat următoare aceste substanțe, respectiv reacțiile adverse semnalate, după care va veni și un verdict. Până atunci, recomandă tuturor celor care continuă să le folosească să se ducă la medic imediat ce simt simptome, cum ar fi greață, vărsături, dureri abdominale sau semne de depresie.