Pe ce dată pică Înălțarea Domnului la catolici în 2023? Înălțarea Domnului este una dintre cele mai mari sărbători atât pentru creștinii ortodocși cât și pentru cei catolici.
Românii sărbătoresc cu mare evlavie acest praznic împărătesc, care îi aduce aproape de cei dragi și cu ocazia căruia merg să se roage la biserică.
Pe ce dată pică Înălțarea Domnului la catolici în 2023?
La fel ca Sărbătorile Pascale, și Înălțarea Domnului are o altă dată în calendarul catolic față de cel ortodox. Data este influențată de cea la care este sărbătorită Învierea Domnului.
Citește și: Înălțarea Domnului 2023: Ce se mănâncă în această zi de mare sărbătoare?
Astfel, pentru că Paștele catolic a avut loc mai devreme decât cel ortodox, și Înălțarea Domnului este sărbătorită mai devreme de către cei care fac parte din acest cult religios, mai exact pe 18 mai.
Ce semnifică Înălțarea Domnului?
Potrivit legendei, Înălțarea Domnului a avut loc la 40 de zile după ce Mântuitorul a înviat din morți. Se spune că în ziua cu numărul 40, Hristos se afla pe străzile Ierusalimului alături de Sfinții Apostoli.
La un moment dat, Fiul lui Dumnezeu le-a spus oamenilor care se aflau în jurul său că urmează să se despartă. Astfel alaiul a pornit spre Muntele Măslinilor, în Grădina Ghetsimani. Atunci a apărut un nor luminos deasupra pământului care l-a înconjurat pe Hristos.
Citește și: De ce se înroșesc ouă de Înălțarea Domnului? Când fac gospodinele acest lucru în 2023?
Sub privirile a sute de oameni, Iisus a început să se înalțe la ceruri, oferindu-le o binecuvântare finală apostolilor și tuturor celor care au fost prezenți la evenimentul divin.
Cea mai veche mențiune a Înălțării Domnului apare în lucrarea „Despre sărbătoarea Paștilor”, la Eusebiu, în anul 332. La acea vreme, praznicul era sărbătorit în același timp cu Rusaliile, la 50 de zile de la Învierea lui Iisus Hristos.
Spre finalul secolului IV și în special de la începutul secolului V, Înălțarea Domnului a fost delimitată de praznicul Pogorârii Sfântului Duh, cunoscut și sub numele de Rusalii.