Înălțarea Domnului 2023: Ce se mănâncă în această zi de mare sărbătoare? Înălțarea Domnului este una dintre cele mai mari sărbători din cadrul Bisericii Ortodoxe.

În anul 2023, toți creștinii ortodocși prăznuiesc Înălțarea Domnului pe data de 25 mai, dată care pică într-o zi de joi.

Înălțarea Domnului 2023: Ce se mănâncă în această zi de mare sărbătoare? Iată care sunt alimentele care nu trebuie să lipsească de pe masa românilor

Înălțarea Domnului este una dintre cele mai importante sărbătorii din Calendarul Creștin Ortodox, fiind marcată cu cruce roșie. Aceasta este ultima zi în care se mai vopsesc ouă pe parcursul acestui an. Tocmai din acest motiv, aceste aliment este nelipsit de pe masa de sărbătoare.

Pe lângă ouăle  înroșite, nelipsite de pe masa românilor trebuie să fie și anumite preparate tradiționale de Paște, precum cozonacul sau pasca.

Citește și: Este sau nu Înălțarea Domnului 2023 zi liberă de la stat?

Un lucru de care gospodinele țin seamă este faptul că ouăle, chiar dacă se vopsesc până în ziua de Înălțare, acestea nu se consumă în ziua de praznic. Potrivit tradiției, se spune că acestea au fost spălate în lacrimile Maicii Domnului, care a plâns pentru Fiul ei, care s-a înălțat la ceruri.

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului 2023

Se spune că în ziua de sărbătoare este bine ca românii să împartă păsat fiert în lapte dulce, în amintirea celor decedați. De asemenea, acest obicei le aduce noroc și bunăstare celor care îl pun în practică.

În ceea ce îi privește pe gospodarii care au animale, în ziua de Înălțare este bine să le dea vitelor apă cu leuștean pentru ca acestea să fie sănătoase pe tot parcursul anului.

Citește și: Rusalii 2023: Pe ce dată pică Pogorârea Sfântului Duh în 2023? Tot ce trebuie să știi despre marele praznic

În această zi nu se organizează nunți sau botezuri, pentru că tradiția spune că cei care le organizează în aceste zile ar putea avea parte de ghinion. De asemenea, nu se spală rufe și nu se face curățenie, pentru că se crede că apa folosită se amestecă cu lacrimile Maicii Domnului.