Moșii de toamnă este foarte cunoscută în tradiția populară românească și sub denumirea de Sâmbăta Morților. Această zi este dedicată pomenirii celor dragi, care nu se mai află printre noi.

Pe ce dată sunt sărbătoriți Moșii de Toamnă în 2023?

În anul curent, Moșii de Toamnă sunt prăznuiți în calendarul creștin ortodox la data de 4 noiembrie 2023, adică în prima zi de sâmbătă a lunii noiembrie.

La această dată, toate rudele și apropiații celor care au plecat pe lumea cealaltă duc anumite bunuri la biserică, unde acestea sunt sfințite de către preoți în cadrul unei slujbe speciale. După ce au trecut prin acest ritual, produsele alimentare sunt împărțite celor care au venit în acea zi la biserică, dar și nevoiașilor care le apar în cale.

Citește și: Cum arată calendarul ortodox în octombrie 2023. Cele mai importante sărbători cu cruce roșie și cruce neagră

Spre deosebire de alte ocazii în care românii îi pomenesc pe cei decedați, de Sâmbăta Morților sunt amintiți și strămoșii de mult uitați sau bătrânii neamului, de unde vine și denumirea de „Moși”.

Ce este bine să dai de pomană de Sâmbăta Morților? Alimentele pe care ar fi bine să le împarți pentru Moșii de Toamnă

În țara noastră există mai multe tradiții care au fost conturate pe parcursul timpului în jurul zilei de Sâmbăta Morților.

Credința populară din România spune că, în această zi, creștinii ortodocși trebuie să ducă la biserică mai multe alimente, pe care apoi să le împartă cu cei mai greu încercați de soartă.

Prin urmare, atunci când preotul se roagă pentru cei trecuți în neființă, pe masa din biserică trebuie să se afle o sticlă mică de vin, colivă și cel puțin un colac mic. În funcție de bugetul fiecăruia și de cât de mult vrea să se implice în prăznuirea celor dragi, care nu se mai află pe această lume, de Sâmbăta Morților

se mai sfințesc și plăcinte, anumite brânzeturi, carne, sarmale, dar și alte preparate tradiționale românești.

De cele mai multe ori, pachetele care sunt împărțite de pomană sunt făcute de acasă. Este foarte important ca acestea să fie însoțite de o lumânare în momentul în care sunt oferite. De asemenea, la biserică să duce și un pomelnic, pentru ca preotul să îi poată pomeni pe nume pe cei trecuți pe lumea cealaltă.

Citește și: Pe ce dată pică Halloween-ul în 2023? Iată care sunt cele mai populare tradiții legate de această sărbătoare

După slujba de la biserică, în ziua în care sunt amintiți Moșii de Toamnă, credincioșii merg la cimitir, unde se aprind cel puțin două lumânări la mormintele celor dragi. Se spune că lumina și căldura emisă de flacăra lumânărilor îi veghează și încălzește sufletele celor decedați.

În unele zone din România se obișnuiește ca de Sâmbăta Morților, după ce se întorc de la biserică și de la cimitir, gospodarii să facă o masă întinsă la ei acasă. La festin iau parte rudele, vecinii și oamenii nevoiași iar toate bucatele sunt închinate pentru sufletele celor adormiți.