Hramul sfintei Parascheva aduce la Iași nu doar credincioși din toate colțurile țării ci și comercianți. Pelerinajul pare să fie o binecuvântare pentru ei. La corturile din spatele mitropoliei se vinde orice obiect pe care este imprimat chipul cuvioasei Parascheva, de la brelocuri, brățări sau sticle pentru agheasmă, până la căni sau perne, dar și parfumuri cu esență de smirnă.

După ce a testat aproape toate variantele, acest pelerin a ales parfumul de smirnă.

Prețul: treizeci de lei. Ne oprim la altă tarabă de lângă mitropolie, aici unde găsim ceasuri, căni și perne imprimate cu chipul cuvioasei Parascheva. În timp ce o cană se vinde cu douăzeci și cinci de lei, pernele costă șaizeci de lei.

„Spre surprinderea noastră, chiar se opresc, unii dintre ei și cumpără, având în vedere că suntem singurii care avem aceste produse.

Toți au cerut căni cu cuvioasa, avem și cu rugăcina Tatăl nostru și binecuvântarea casei, dar astea au mers cel mai bine”
, a spus o vânzătoare.

De altfel, comercianții spun că anul acesta nu se mai vând atât de bine iconițele sau cruciulițele, La mare căutare sunt suvenirurile inedite, iar această clientă le de dreptate.

„Ce să cumpărăm? Două căni cu Hristos și Maica Domnului.

Iconiție are toată lumea în casă, luăm altceva mai deosebit, să amintească de fiecare dată când bem apă”, a spus o credincioasă.

Ca în fiecare an la târg sunt prezenți și comercianți cu obiecte vestimentare din blănuri și piele, doar că anul acesta munca de convingere a clienților nu mai are loc la tarabă, ci pe TikTok. Prețurile sunt pentru toate buzunarele, spun vânzătorii.

Încep de la 500 de lei și pot ajunge la 10 mii de lei.

Citește și: Rugăciune pentru Sfânta Cuvioasă Parascheva 2023! O rostești și îți poate aduce sănătate și noroc în casă

Peste o sută de comercianți au primit autorizație de la primărie pentru a vinde diferite produse în perioada pelerinajului.